Какво е β2-микроглобулин?

Бета-2-микроглобулинът (β2-микроглобулин) е малък протеин, който се намира в кръвта и в други телесни течности. Съставен е от 99 аминокиселини и има молекулна маса около 11-12 кДа (килодалтона). Бета-2-микроглобулинът има важна роля за нормалното функциониране на имунната система и бъбреците.

Произвежда се в клетките на повърхността на лимфоцитите, които са вид бели кръвни клетки. Част е от хистокомпатибилностни комплекси клас I, отговорни за излъчването на антигени на повърхността на клетките. Това помага на имунната система да разпознае и отговори на инфекции и други заплахи за организма.

Бива филтриран през бъбречните гломерули (малки филтриращи единици), а след това бива изхвърлен през урината. Затова е нормално малки количества от него да се открият в нея. Въпреки това, повишените нива на β2-микроглобулин в урината може да бъде индикатор за някои видове бъбречни състояние и заболявания.

Защо се изследва?

Най-често изследването се назначава с цел диагностика на бъбречни заболявания. Повишените нива на този протеин могат да бъдат индикатор за ранни увреждания на бъбреците, по-специално при бъбречна тубулопатия – състояние, при което функционирането на бъбречните тубули (клетки, които помагат за филтрирането на кръвта) е нарушено.

При някои хронични бъбречни заболявания и диализни пациенти изследването на β2-микроглобулин може да се използва за следене на бъбречната функция и оценка на ефективността на назначеното лечение.

Повишени нива на β2-микроглобулин могат да се открият при някои костно-метаболитни заболявания, като например множествен миелом (раково заболяване на костния мозък).

В някои случаи повишени нива на β2-микроглобулин могат да бъдат свързани и със системни аутоимунни заболявания като системен еритематозен лупус и ревматоиден артрит.

Кога да изследвам β2-микроглобулин?

Промените в урината могат да бъдат ключов симптом при бъбречни проблеми. Те могат включват промени в цвета и обема ѝ, увеличение в честотата на уринирането, поява на кръв или бели “влакна”. Повишеното ниво на β2-микроглобулин може да бъде свързано с нарушена бъбречна функция, което да доведе до задържане на течности в тялото и отоци, особено около краката и глезените. Някои бъбречни заболявания могат да предизвикат умора и слабост поради намалено производство на червени кръвни клетки. При някои аутоимунни заболявания, свързани с повишени нива на β2-микроглобулин, може да се наблюдават симптоми като сърцебиение, сърбеж на кожата, чувство на умора и мускулни болки.

Как да се подготвя за изследването?

Най-добре е пробата да се вземе в ранните часове на деня. Преди изследването пациентът следва да се въздържа от прием на кафе и други напитки, съдържащи кофеин като някои видове чай и енергийни течности, лекарства и храни.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв или урина в зависимост от насоките на лекуващия Ви лекар.

Какви са референтните стойности?

< 2164 ng/ml (в серум)*

< 300 ng/ml (в урина)*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ