Раковска

ул. „Георги С. Раковски“ 161, 1000 София център, София

Понеделник – Петък
7:00 – 14:00

Дружба

ж.к. Дружба 2, ул. „Мария Нейкова“, 1582, София

Понеделник – Петък

07:00 – 14:00

Люлин

1336 ж.к. Люлин 3, София

Понеделник – Петък
7:00 – 14:00

Медицински център “МедИнс”

Понделник – Петък

7:30 – 12:30

Събота

8:00 – 12:00

Мадара

ул. „Св. Георги Софийски“ 4А, 1606 кв. Крива река, София

Понеделник – Петък
7:00 – 19:00

Събота
08:00 – 15:00

Неделя
08:00 – 12:00

Можете да се възползвате и от мобилно посещение, като лаборант ще проведе желаното от Вас изследване във Вашия дом. Заплаща се такса на стойност 30 лв. за самото посещение.

Всяко пробовземане отнема стандартно между 5 и 10 минути.

В зависимост от направеното изследване, ще получите Вашите резултати в срок от 1 час и 3 работни дни. Можете да получите пълна информация за всяко изследване като се свържете с нас на телефон +359899995656 или чрез имейл info@laboratoria.bg

В случай че имате необходимост от резултати на английски език, моля да отправите Вашето запитване на място към регистратора/ лаборанта, който Ви обслужва. Европейските Covid сертификати се генерират директно в системата ни и ги получавате заедно със стандартната ни бланка. Имената Ви трябва да са изписани по същия начин като в документа Ви за самоличност. Необходимо е да пазите касовия си бон.

Да. Провеждаме изследване чрез PCR тестове, както и бързи антигенни тестове. PCR тестовете SARS-CoV-2 – RdRP, E и N ген са на цена от 80 лева, като при ползване на абонаментни планове можете да се възползвате от още по-атрактивни условия. Антигенните тестове са на цена от 30 лева за проба.

Може да видите пълния ни набор от Covid изследвания, включително за антитела, пост-Covid и други.

Получените резултати от PCR тестове са на английски език и са официален документ, който може да бъде използван за пътувания в чужбина. В зависимост от държавата, която посещавате, сертификатът е със срок на валидност до 72 часа.

Да, Laboratoria.bg изпълнява лабораторни изследвания по НЗОК (т. е. с направления).

Пълна кръвна картина, глюкоза (“кръвна захар”), липиден профил (общ холестерол, триглицериди, съдържание на холестерола в липопротеини с ниска и висока плътност), холестерол (HDL, LDL, триглицериди), гама-глутамил трансфераза (GGT), желязо, електролитен баланс, бъбречна функция, витамин В12.

Не. Изследването се провежда сутрин без предварителен прием на кафе или други напитки, съдържащи кофеин.

Изследването се провежда сутрин на гладно. Препоръчително е да е в интервала между 7:00 и 10:00 ч. Преди кръвната проба не трябва да се приемат никакви храни и течности (включително кафе и други напитки, съдържащи кофеин).

Неспазването на тези условия може да доведе до неправилни резултати, като например фалшиви стойности на хематокрита – показател, чрез който се отразява съотношението на обема кръвни клетки спрямо общия обем на кръвта.

Пълната кръвна картина дава информация за количеството еритроцити и левкоцити, разпределени в проценти (неутрофили, базофили, еозинофили, лимфоцити, моноцити, плазматични клетки – диференциална кръвна картина, ДКК), тромбоцитите, хемоглобина, количеството хемоглобин в един еритроцит (МСН), обема на еритроцитите (MCV), средната концентрация хемоглобин в еритроцитите (МСНС).

Пълната кръвна картина е изследване, което може да бъде провеждано и профилактично без препоръката на специалист веднъж годишно. След назначаване от специалист може да се използва и за поставянето на дадена диагноза или за проследяване на общото здравословно състояние.

Симптоми, при които се препоръчва провеждането на ПКК са: умора, отпадналост, неясна повишена температура, инфекция, загуба на тегло, кръвоизливи, лесно посиняване на кожата след удар и др. Разбира се, при наличие на някой от тези симптоми е необходимо да потърсите лекарска помощ.

Много е важно да се направи тоалет на външните пикочо-полови органи със сапун или измиващ гел и вода. Добре е след измиването да се избягва контакт с други повърхности (гърлото на контейнера за пробата, кърпа, тоалетна хартия или други). Препоръчваме подсушаването да се направи със стерилни тампони или марли за еднократна употреба, които могат да се закупят от аптека.

Кожната гънка при мъжете (препуциумът), трябва напълно да се забели, за да се почисти цялата глава на пениса. Посоката на подсушаване е отпред назад. След това главичката на пениса се държи надолу и пробата се събира в контейнерчето. При жените, водещи полов живот, се препоръчва използването на интравагинален тампон. След интимния тоалет със сапун и вода, гениталната област се подсушава с движение отпред назад.

За целите на изследването се използва средната порция от първото уриниране за деня. Отделете малко количество урина в тоалетната чиния, след това добре напълнете контейнерчето (със средната порция урина) и завършете изхождането в тоалетната.

Пробата се съхранява на стайна температура, като трябва да се занесе в лабораторията до два часа. Ако е необходима урокултура (“стерилна урина”) за бактериологично изследване, тя се събира в стерилен контейнер, който се отваря и затваря само веднъж с цел да не се контаминира пробата.

За по-специфични изисквания относно изследването на урина, като например даване на проба в различни части от денонощието или за различни периоди, се обърнете към лекуващия Ви лекар.

Фецесът представлява проба от отделените фекалии (изпражнения). При паразитологичното изследване се проверява има ли наличие на възрастни паразити или техните яйца в тях.

Фецесът може да се вземе по всяко време от денонощието, като може да се съхранява до 24 часа на температура от -2 до -8 градуса. Въпреки това е препоръчително да се занесе в лабораторията възможно най-бързо.

Необходимо е изхождането да се осъществи върху домакинско фолио или друг непропусклив материал. При децата, все още използващи памперси, самият памперс може да бъде покрит с фолио. Другият вариант е с вземане на проба със стерилен тампон от ануса на бебето.

Не при всяко изхождане паразити попадат във фецеса. Затова е необходимо да се проведат 3 паразитологични изследвания през 7 до 10 дни. За точни инструкции в курса на диагностиката и лечението се обърнете към лекуващия Ви лекар.

Пробата от перианалните гънки се взема за изследване на ентеробиоза или тениаринхоза. Даването на пробата се прави сутрин, без извършване на хигиенен тоалет и преди дефекация. Използва се прозрачна скоч лента (с ширина до 2 см и дължина около 10 см) и предметно стъкло, което се купува от аптека.

Пособията се поставят върху чиста повърхност. Човекът застава в подходяща поза. Разтварят се глутеусите, така че да се открие входа на ануса. Прозрачната скоч лента е обърната с лепящата част към ануса. Притиска се плътно, след което внимателно се отлепва. Същата страна, която е била залепена към ануса, се залепя на предметното стъкло. След това то се отнася за изследване в лабораторията.