Диабетът е хронично заболяване, което се характеризира с високо ниво на захар (глюкоза) в кръвта. Това може да се дължи на недостатъчно производство на инсулин от панкреаса или на неефективното използване на инсулина от страна на тялото.

Инсулинът е хормон, отговорен за регулирането на нивата на захар в кръвта, като помага за премахване на глюкозата от кръвта и нейното използване като енергия в клетките.

Запази час за изследване

Съществуват два основни типа диабет:

 • Диабет тип 1:

При този тип диабет имунната система на организма атакува и унищожава бета-клетките в панкреаса, които са отговорни за производството на инсулин. Като резултат, тялото не може да произвежда достатъчно инсулин, и лицата с диабет тип 1 трябва да получават инсулин чрез инжекции или инсулинна помпа.

 • Диабет тип 2:

Този вид диабет е по-често срещан и се характеризира с инсулинова резистентност, където клетките не реагират ефективно на инсулина. Първоначално панкреасът компенсира като произвежда повече инсулин, но с времето производството може да спадне. Диабетът тип 2 обикновено се свързва с фактори като неправилно хранене, намалена физическа активност, ожиряване и наследствени предпоставки.

Заяви изследване

  Характеристика на Диабет тип 1

  Заболяването обикновено се проявява в детска или юношеска възраст, но може да се развие и по-късно. По своята същност е автоимунно заболяване.

  Произвеждащите инсулин клетки са напълно унищожени, панкреасът не произвежда инсулин и пациентът става изцяло зависим от прилаганата му терапия с инжекционен инсулин. Ако болният не получава редовно инсулин, кръвната му захар може да се покачи да опасни нива и да доведе до състояние на кома.

  • Рискови фактори

  Фамилна обремененост: Вашият риск от развитие на диабет тип 1 е повишен, ако имате роднини по права линия, болни от диабет тип 1.

  Фактори на околната среда: Различни обстоятелства, напр. тежка вирусна инфекция, могат да играят роля за отключването на диабет тип 1.

  Наличие на диабетни автоантитела в кръвта: Понякога в кръвта на роднини на пациенти с диабет тип 1 се откриват диабетни автоантитела.

  • Симптоми

  Най-честите симптоми на диабет тип 1 включват:

  – Мъчителна жажда;

  – Непрестанен глад;

  – Сухота в устата;

  – Рязко отслабване на тегло без видима причина;

  – Често уриниране;

  – Лесна уморяемост;

  – Замъглено зрение;

  – Нощно напикаване.

  Какви са диагностичните изследвания при диабет тип 1

  Случайно измерване на кръвната захар: Кръвта се взима в случаен момент от денонощието. Кръвна захар равна или превишаваща 11.1 mmol/L без значение от времето, изминало от последното хранене, поставя диагнозата „диабет“.

  Кръвна захар на гладно: Кръвта се взима сутрин на гладно. Кръвна захар на гладно под 5.6 mmol/L се счита за нормална. Резултат между 5.6 и 6.9 mmol/L говори за преддиабетно състояние, а над 7 mmol/L при две различни изследвания означава, че имате диабет.

  Гликиран хемоглобин (HbA1C): Гликираният хемоглобин е отражение на средните нива на кръвната захар за последните 2-3 месеца. Гликиран хемоглобин равен или превишаващ 6.5% при две различни измервания означава, че имате диабет

  Автоантитела срещу инсулин-произвеждащите клетки на панкреаса:Тест за различаване на диабет тип 1 от диабет тип 2 при несигурна диагноза.

  Кетотела в урината:Кетоните са продукт от метаболизма на мазнините. При диабет те се натрупват в кръвта, защото клетките не могат да използват глюкозата като енергиен източник и започват да разграждат по-голямо количество мазнини. Повята на кетотела в урината е по-характерна за диабет тип 1, от колкото за диабет тип 2.

  Характеристика на Диабет тип 2

  Диабет тип 2 е най-често срещаната разновидност на заболяването. Около 90% от хората, страдащи от диабет, имат диабет тип 2.

  Основна характеристика на диабет тип 2 е т. нар. инсулинова резистентност. Когато клетките в организма не могат да използват глюкозата и не се осъществява механизмът за контролиране на нивото на кръвната захар, състоянието се нарича инсулинова резистентност. Така вместо да бъде усвоена от мускулните клетки, черния дроб и мастната тъкан, глюкозата остава в кръвта.

  Излишъкът от глюкоза достига до мастните депа, където се превръща в мазнини. Тези количества мазнини създават все по-висок риск от инсулинова резистентност.

  От диабет тип 2 страдат предимно хора в напреднала възраст, но напоследък заболяването все по-често се среща при млади хора и деца.

  • Рискови фактори

  Наднормено телесно тегло: Колкото по-големи са мастните натрупвания в организма, толкова по-резистентни са клетките към действието на инсулина.

  Уседнал начин на живот: Физическата активност помага за контрола на телесното тегло, кара клетките да използват глюкоза като енергиен източник .

  Фамилна обремененост: Имате повишен риск за развитие на диабет тип 2, ако Ваш роднина по права линия страда от това заболяване.

  Възраст: Рискът се повишава с напредване на възрастта. Това може да се дължи на факта, че старите хора избягват интензивните физически натоварвания, губят мускулна маса и повишават телесното си тегло за сметка на мазнини.

  Гестационен диабет: Ако сте имала гестационен диабет по време на бременността или сте родила бебе с тегло над 4 кг, рискът да развиете диабет тип 2 в по-късна възраст е повишен.

  Поликистоза на яйчниците

  Повишено артериално налягане над 140/90 mmHg.

  Повишени холестерол и триглицериди

  • Симптоми

  Симптомите на диабет тип 2 са подобни на тези на диабет тип 1. Те могат да бъдат представени в лека форма или изобщо да отсъстват. Затова понякога болните с диабет тип 2 биват диагностицирани години след началото на заболяването, едва когато настъпят усложнения.

  Диагностичните изследвания при диабет тип 2 включват:

  Случайно измерване на кръвната захар: Интерпретира се като при диабет тип 1.

  Кръвна захар на гладно: Интерпретира се като при диабет тип 1.

  Орален глюкозо-толерансен тест: Това изследване се прилага по-рядко от останалите, освен по време на бременност. Целта му е да бъде измерена кръвната захар преди и след обременяване с въглехидрати. Кръвна захар след натоварването от 7.8 mmol/L е нормална. Преддиабетно състояние има при кръвна захар между 7.8 mmol/L и 11.0 mmol/L, а диабет – при кръвна захар над 11.1 mmol/L.

  Гликиран хемоглобин (HbA1C): Интерпретира се като при диабет тип 1.

  Запази час за изследване

  Възможни остри усложнения на диабета

  Диабетът може да предизвика различни остри и хронични усложнения, ако не се контролира ефективно. Важно е лицата с диабет да поддържат стабилни нива на глюкоза в кръвта чрез лечение и следене под ръководството на медицински специалисти. Ето някои от основните остри усложнения на диабета

  Хипогликемия (ниска кръвна захар)

  Скокове или падения в нивата на захар в кръвта могат да предизвикат хипогликемия. Това състояние може да доведе до замайване, гладене, агресия, бърз пулс и дори загуба на съзнание. Хипогликемията често се управлява чрез консумация на захаросъдържащи храни или напитки.

  Кетоацидоза (при диабет тип 1)

  Това е сериозно състояние, което може да възникне при недостатъчен инсулин, когато тялото започне да разгражда мазнините за енергия. Това води до образуването на кетони, които могат да причинят киселинно състояние в кръвта. Кетоацидозата е спешна ситуация, която изисква лечение в болница.

  Хипергликемия (висока кръвна захар)

  Високи нива на глюкоза в кръвта могат да доведат до хипергликемия. Този проблем може да причини дехидратация, умора, диуреза, сънливост и други симптоми. Неправилното лечение може да доведе до диабетична кетоацидоза или хиперосмоларно състояние.

  Хиперосмоларно състояние (при диабет тип 2)

  Този вид остри усложнения са характерни с високи нива на глюкоза в кръвта, което предизвиква сериозна дехидратация. Това състояние може да предизвика замайване, бърз пулс, суха кожа, умора и дори кома. Хиперосмоларното състояние изисква бързо медицинска намеса.

  Тези остри усложнения изискват незабавно лечение и внимание от страна на медицински специалисти. Освен това, неуправляването на диабета в продължение на дълъг период може да доведе до хронични усложнения като сърдечно-съдови заболявания, бъбречни проблеми, проблеми с очите (ретинопатия), невропатия и проблеми с кръвоносната система.

  Запази час за изследване

  Какво е лечението на диабет тип 1

  Диабет тип 1 е тежко хронично заболяване, което без адекватно лечение може да доведе до смъртен изход. Болните се нуждаят от ежедневно приложение инсулин, редовно проследяване на кръвната захар и поддържане на здравословен начин на живот.

  Има различни видове инсулин в зависимост от началото и продължителността на действие и времето за достигане на пиков ефект. Най-често инсулинът се прилага подкожно с помощта на спринцовка, инсулинова писалка или помпа.

  Видовете инсулин биват:

  Бързодействащ:

  Обикновено се прилага преди или по време на хранене. Този вид инсулин е с много бързо начало на действие и има за цел да ограничи рязкото покачване на кръвната захар след нахранване.

  С интермедиерно действие:

  Често се прилага заедно с бързодействащ инсулин. Инсулинът с интермедиерно действие започва да действа в рамките на един час от инжектирането, след което се наблюдава период на пикова активност, продължаващ до седем часа.

  Дългодействащ:

  Инсулин, който се освобождава постепенно в рамките на 24 часа. Този вид инсулин се прилага еднократно сутрин или вечер.

  Най-често използваните терапевтични схеми включват:

  • Двукратно инжектиране на интермедиерен и бързодействащ инсулин.
  • Трикратно приложение на бързодействащ инсулин преди големите хранения и интермедиерен инсулин един или два пъти дневно – само вечер или сутрин и вечер.

  Лечение на диабет тип 2 

  Лечението включва:

  • Намаляване на телесното тегло
  • Здравословна диета
  • Редовна физическа активност
  • Антидиабетни медикаменти и/или инсулинова терапия

  Диабет и повишен риск от развитието на редица сериозни заболявания.

  Сърдечно-съдови заболявания

  Диабетът засяга сърцето и кръвоносните съдове и може да причини фатални усложнения като исхемична болест на сърцето (водеща до инфаркт) или инсулт. Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смърт сред диабетиците.

  Високото кръвно налягане, високият холестерол и високата кръвна захар са допълнителни рискови фактори, които повишават риска от сърдечно-съдови усложнения.

  Бъбречни заболявания (диабетна нефропатия)

  Бъбречната недостатъчност, свързана с диабета, се причинява от нарушаване структурата на малките кръвоносни съдове в бъбрека. Това пречи на бъбреците да извършват нормалната си функция, която с прогресия на заболяването намалява или напълно спира.

  Заболяване на нервната система (диабетна невропатия)

  Kогато кръвната захар и кръвното налягане са над нормата, диабетът може да причини увреждане на нервните клетки в цялото тяло. Това може да доведе до различни проблеми като забавено храносмилане, еректилна дисфункция и др.

  Най-често засегнатите области са крайниците, по-точно – стъпалата. Нервната увреда на крайниците се нарича периферна невропатия и може да причини болка, мравучкане или загуба на сетивност в засегнатите зони.

  Често наранявания в областите със загуба на сетивност остават незабелязани от болния и могат да бъдат инфектирани поради невнимание. Трудното справяне с инфекции и заздравяване на раните може да доведе до ампутация на пръст или крайник.

  Очни заболявания (диабетна ретинопатия)

  Повечето диабетици развиват някакъв вид очно заболяване (ретинопатия), причиняващо намалено зрение и дори слепота. Основните причини за поява на очните усложнения са високите нива на кръвна захар, кръвно налягане и холестерол.

  Усложнения по време на бременност

  Жените с какъвто и да е тип диабет имат повишен риск за развитие на усложнения по време на бременността, ако не проследяват кръвната си захар и не се лекуват. За да се избегнат евентуални дефекти в развитието на органите на плода, жените с диабет тип 1 и тип 2 трябва да постигнат стабилни нормални нива на кръвната захар още преди зачатието.

  Усложнения, свързани с денталното здраве

  Диабетиците имат повишен риск от периодонтит (възпаление на венците). Периодонтитът е водеща причина за загуба на зъби и е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

  Как да намалите риска от развитие на диабет

  Всички хора и особено тези с повишен риск и предиабет могат да намалят риска, да се предпазят или поне да забавят изявата на заболяването като повлияят рисковите фактори.

  Превенцията на захарен диабет тип 2 се базира на три основни пункта:

  • здравословно хранене
  • физическа активност
  • поддържане на нормално телесно тегло или редукция на телесното тегло

  Препоръчва се упражняване на физическа активност в поне 3 до 5 дни от седмицата в продължение на минимум 30-45 минути.

  Препоръките на Международната Диабетна Федерация за здравословно хранене включват:

  • избор на вода, кафе или чай вместо плодови сокове, сода или други подсладени напитки
  • консумация на поне три порции зеленчуци дневно, включително зелени листни зеленчуци
  • консумация на до три порции свежи плодове дневно
  • избор на ядки, парче суров плод или неподсладено мляко за междинна закуска
  • ограничаване на консумацията на алкохол до максимум две стандартни питиета на ден
  • избор на бяло месо без тлъстини, птиче месо или морска храна вместо червено месо или преработени месни продукти
  • избор на фъстъчено масло вместо течен шоколад или конфитюр
  • избор на пълнозърнест хляб, пълнозърнест ориз или пълнозърнеста паста вместо бял хляб, бял ориз или паста от бяло брашно
  • избор на ненаситени мазнини – зехтин, рапично, царевично или слънчогледово олио, вместо наситени мазнини – масло, животинска мас, кокосово или палмово масло
  Запази час за изследване