Какво е глутенова непоносимост?

Изразът “глутенова непоносимост” често се използва като синоним на целиакия или чувствителност към глутена. В общи линии, той се отнася към състояние, при което организмът не толерира gluten и реагира с различни симптоми след неговата консумация.

Има различни форми на глутеновата непоносимост:

 • Целиакия (тип 1 – глутенова ентеропатия )

Целиакията е автоимунно заболяване, при което консумацията на различни храни (пшеница, ръж, ечемик) предизвиква имунна реакция и повреждане на стената на тънките черва и на дебелото черво. Това може да доведе до различни здравословни проблеми (хранителна алергия например).

 • Чувствителност към глутен (тип 2)

Този термин се използва за описване състоянието на хора, които изпитват някакви отрицателни симптоми при консумацията на различни храни. Сензитивността към gluten включва по-разнообразни симптоми и може да бъде по-трудна за диагностициране.

Какво е глутен?

Глутенът е група протеини, които се срещат в някои видове зърнени култури. Най-често се асоциира с пшеницата, но глутенът също така се съдържа в ечемика и ръжта. Овесът съдържа по-малко глутен и често се приема при безглутенова диета след специална обработка.

Главните компоненти са глутенин и глиадин. Тези протеини са отговорни за еластичността и структурата на тестото, което ги прави подходящи за приготвянето на различни хлябове, тестени изделия и други продукти. Глутенът има специфични свойства при замесване на тестото, като му придава еластичност и подобрява текстурата на готовите храни.

Непоносимост към глутен

Целиакията е автоимунно заболяване, при което консумацията на глутен предизвиква имунна реакция, която поврежда лигавицата на тънките черва и стената на дебелото черво. Този имунен отговор води до намалено усвояване на хранителни вещества и може да причини различни здравословни проблеми.

Чувствителност към глутен

Този термин се използва за описание състоянието на хора, които изпитват някакви негативни симптоми при консумацията на храни, които го съдържат. Тези симптоми могат да включват болки в стомаха, умора, главоболие и други. Механизмът и причината за чувствителността към тях все още не са напълно ясни.

Кои са причините за непоносимостта към глутен?

Причините за непоносимостта са неизвестни, но има различни хипотези. Някои изследвания предполагат, че това може да се дължи на други компоненти открити в съдържащите глутен зърнени култури.

Това включва набор от късоверижни въглехидрати (захари), наречени FODMAPs което означава ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.

Тези захари намиращи се във всички зърна съдържащи глутен не се абсорбират добре в червата. Поради това те могат да започнат да ферментират и да причинят газове, подуване на корема, диария и коремна болка.

Запази час за изследване

Кои са симптомите за непоносимост към глутен?

Симптомите на непоносимост могат да варират значително между различните хора и могат да бъдат подобни на тези при други заболявания или състояния.

Някои от най-общите симптоми са:

 • Болки в стомаха и диспепсия;
 • Диария или запек;
 • Болки в мускулите и ставите;
 • Умора и безпокойство;
 • Главоболие, включително мигрени.
 • Нервни симптоми: депресия, раздразнителност или затруднения с концентрацията.
 • Проблеми с кожата: Екземи, дерматити и други проблеми с кожата.

Различните имптоми при децата са свързани предимно с храносмилателната система:

 • липса на апетит;
 • анемия;
 • гадене и повръщане;
 • хронична диария;
 • подут корем;
 • запек;
 • газове;
 • бледи и обемисти изпражнения с неприятна миризма.

Заяви изследване

  Кога се проявява глутеновата непоносимост?

  Глутеновата непоносимост може да се прояви през различни етапи в живота на човек.

  – Детство: При малките деца, може да се прояви, когато започнат да консумират твърда храна, За някои деца, симптомите могат да се проявят преди първия им рожден ден.

  – Младежка възраст: Може да се появи, когато младите хора имат повече контрол над своите хранителни избори и възможността да консумират повече храни, които го съдържат.

  – Възрастни: Може да се развие и при възрастни хора, които преди това не са имали проблеми. Този феномен се нарича “поява на възраст” или “поява на остър глутенов синдром.”

  – След стрес или бременност: Някои хора изпитват симптоми след периоди на стрес, бременност или други значителни физически и емоционални изменения.

  – След инфекции или травми: Непоносимост може да се прояви след инфекции, хирургически интервенции или травми на дебелото черво.

  Как се диагностицира непоносимост към глутена?

  Диагнозата се поставя чрез използване на различни методи, включително клиничен преглед, лабораторни тестове и биопсия на тъканите.

  • Клиничен преглед и анамнеза: Лекарят ще направи клиничен преглед и ще зададе въпроси за различните симптоми, които изпитвате, и за медицинската история на семейството ви.
  • Кръвни тестове: Някои кръвни изследвания могат да бъдат използвани за изследване на определени белтъци, които се произвеждат при автоимунните реакции при заболяването.
  • Изпитване с глутен: За някои пациенти, лекарите препоръчват провеждане на предизвикателен тест, при който се консумират такива храни за определен период преди изследване и повторно тестване.
  • Биопсия на дебелото черво: Златният стандарт за диагностика на целиакията е биопсия на дебелото черво. Тази процедура се извършва чрез гастроинтестинална ендоскопия, при която се вземат малки образци от тъканите на дебелото черво за изследване под микроскоп.

  Как се извършва изследването за глутенова непоносимост?

  За установяване на тази непоносимост са необходими кръвни изследвания. За тях се взема кръв – венозна или капилярна. Кръвната проба се взема сутрин на гладно.

  Една седмица преди изследването пациентът не трябва да е приемал кортикостероидни и антихистаминови препарати и да не е на биологично лечение.

  Изследванията да се извършат преди започване на безглутенова диета. Елиминирането на глутена от диетата може да доведе до неточни резултати, които изглеждат в норма, и така да се забави диагностицирането на заболяването.

  Тест за глутенова непоносимост – генетично и серологично изследване на Laboratoria.bg

  Две кръвни изследвания могат да помогнат за диагностицирането на глутенова ентеропатия.

  Генетичното и серологичното изследване се използват за диагностика на това заболяване.

  • Генетично изследване

  HLA-типизация: При генетичното изследване за глутенова непоносимост се използва HLA-типизацията, за да се оцени наличието на определени генетични маркери, свързани с целиакията. Повечето хора с това заболяване имат специфични форми на HLA-DQ гени (като например DQ2 или DQ8). Този тест не поставя директна диагноза, но може да подпомогне в идентификацията на индивиди, които са по-склонни към развиване на болестта.

  • Серологично изследване

  – Трансглутаминазни (tTG): Това са антитела, произвеждани от имунната система при атака върху тъканите в дебелото черво. Високи нива в кръвта могат да бъдат индикатор за автоимунна реакция.

  – Имуноглобулин А : Тъй като трансглутаминазните антитела са от клас IgA, измерването на общите нива в кръвта може да бъде полезно. Някои хора имат дефицит на IgA, и в тези случаи тестовете може да бъдат фалшиво отрицателни.

  – EMA (ендомизиални): Това са други антитела, които се произвеждат и са насочени към ендомизиума (част от тъканите в дебелото черво).

  – Други : Могат да се използват допълнителни изследвания, като антитела към декамерни глутенови пептиди (DGP) или IgG , за да подпомогнат диагнозата.

  Повишените стойности показват имунна реакция към глутена.

  Важно е да се отбележи, че в някои редки случаи (2-3% от пациентите) може да се наблюдава IgA дефицит, което ще доведе до по-различни резултати от кръвния тест. Други серологични тестове са антителата срещу деамидираните глиадинови пептиди, които са силно специфични и чувствителни за целиакия.

  Когато резултатите от генетичното и серологичното изследване показват висок риск или съмнение за цьолиакия, лекарите често препоръчват биопсия на дебелото черво чрез гастроинтестинална ендоскопия. Този процес позволява на лекарите да оценят състоянието на тъканите и да потвърдят диагнозата.

  Запази час за изследване

  Какви мерки трябва да вземете при установяване на целиакия?

  При положителен резултат за непоносимост при изследвания в медицинска лаборатория вашият лекар ще ви посъветва да не приемате храни, съдържащи този протеин.

  Резултатите ще бъдат налице само след няколко седмици. Пълното нормализиране на организма ще отнеме повече време – от една до три години.

  Често задавани въпроси

  Мога ли да имам това заболяване, ако нямам симптоми?

  Да, непоносимостта може да се прояви без явни симптоми. Въпреки липсата на симптоми, заболяването все пак може да предизвика увреждане на дебелото черво и други здравословни проблеми.

  Какъв е режимът на безглутеновата диета?

  Безглутеновата диета изключва храни като пшеничен хляб, тестени изделия, паста, бисквити, кексове, бира и други.

  Запази час за изследване