Какво е HDL-холестерол?

Холестеролът с липопротеини с висока плътност (HDL) е известен като “добър”, защото помага за отстраняването на други форми на холестерол от кръвния поток. По-високите му нива са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Холестеролът представлява вещество, което се намира във всичките клетки на човешкото тяло. Участва в клетъчния строеж и се пренася през кръвния поток, свързвайки се с протеини, наречени липопротеини. HDL поема излишния холестерол в кръвта и го връща обратно в черния дроб, където той се разгражда и отстранява от тялото.

Защо се изследва?

Изследването на HDL-холестерола е от съществено значение за оценка на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и проверка на общото здравословно състояние на пациента. Повишените нива на HDL-холестерол се свързват с по-нисък риск от атеросклероза (натрупване на плаки в стените на артериите) и сърдечни инциденти като инфаркт на миокарда и инсулт.

Показателят може да бъде назначен и с цел мониторинг на цялостния холестеролен профил на пациента. Това включва оценка на нивата на тоталния холестерол, LDL-холестерола (“лошия”), триглицеридите и HDL-холестерола (“добрия”).

Редуцираните нива на HDL могат да сигнализират необходимост от промяна в диетата, повишаване на физическата активност или изписване на медикаментозна терапия за намаляване на общия сърдечно-съдов риск.

Кога да изследвам HDL-холестерол?

Важно е да се разбере, че няма специфични симптоми и признаци, налагащи конкретно изследването на HDL-холестерол. Обикновено проверката на този показател се извършва като част от цялостния скрининг на общите холестеролни нива при посещение на профилактични медицински прегледи или при оценка на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Затова при пациенти с предразположеност към заболявания от сходен характер, се препоръчва да изследват HDL-холестерол. Това могат да бъдат
пациенти с фамилна предразположеност, преживян инфаркт на миокарда или инсулт, страдащи от диабет тип 2 или хипертония, хора със затлъстяване или с ниско ниво на физическа активност, както и такива, които злоупотребяват с тютюневи изделия и вредни храни.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се провежда сутрин на гладно без прием на алкохол в предходните 12 до 14 часа. Специфичните инструкции за провеждането на теста, следва да потърсите от лекуващия Ви лекар.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

Пол Риск Стойности*
Жени без риск > 1,68 mmol/l
Жени умерен риск 1,15 – 1,68 mmol/l
Жени висок риск < 1,15 mmol/l
Мъже без риск > 1,45 mmol/l
Мъже умерен риск 0,90 – 1,45 mmol/l
Мъже висок риск < 0,90 mmol/l

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена 

4.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ