Какво е холестерол?

Холестеролът е есенциален липид за поддържането на правилната функция на човешкото тяло. Повишените му нива могат да бъдат опасни за сърдечносъдовото здраве и да доведат до запушване на кръвоносните съдове. Холестеролът е два вида: LDL – известен като “лош холестерол” и HDL – “добър холестерол”. Липидите са от съществено значение за правилното протичане на множество процеси в човешкото тяло. Една част от тях се произвежда естествено от него, но друга се набавя с храната. При консумация на млечни продукти, месо, мазнини, холестеролът се синтезира естествено от черния дроб. Следователно нивото на холестерола зависи както от генетични фактори, така и от храненето и начина на живот.

Защо се изследва?

Високите нива на общ холестерол повишават риска от развитие на атеросклеротични промени на артериалните съдове. Изследването му се използва за определяне на риска от коронарна болест на сърцето; скрийнинг за дислипидемии, а също и като показател за оценка на ефекта от антилипидемична терапия. LDL холестеролът е показател, който се използва заоценка на сърдечносъдовия риск. Високите нива на HDL от друга страна намаляват риска от развитието на атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

Кога да изследвам холестерол?

При вече установени високи нива на общ холестерол, както и при нарушена липидна обмяна; при наследствена обремененост; в случаи на миокарден инфаркт на друг член от семейството; наднормено тегло и затлъстяване; тютюнопушене; данни за наследствена хиперхолестеролемия; лица на терапия за понижаване на липидите; с цел проследяване след преживяни миокарден инфаркт и мозъчно-съдова болест.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се проведе сутрин на гладно, като за по-специфични инструкции по отношение на изискванията, следва да се обърнете към лекуващия Ви лекар.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

Общ холестерол:

3.5 – 5.2 mmol/l*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

4.00 лв.

Какво е HDL-холестерол?

Холестеролът с липопротеини с висока плътност (HDL) е известен като “добър”, защото помага за отстраняването на други форми на холестерол от кръвния поток. По-високите му нива са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Холестеролът представлява вещество, което се намира във всичките клетки на човешкото тяло. Участва в клетъчния строеж и се пренася през кръвния поток, свързвайки се с протеини, наречени липопротеини. HDL поема излишния холестерол в кръвта и го връща обратно в черния дроб, където той се разгражда и отстранява от тялото.

Защо се изследва?

Изследването на HDL-холестерола е от съществено значение за оценка на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и проверка на общото здравословно състояние на пациента. Повишените нива на HDL-холестерол се свързват с по-нисък риск от атеросклероза (натрупване на плаки в стените на артериите) и сърдечни инциденти като инфаркт на миокарда и инсулт.

Показателят може да бъде назначен и с цел мониторинг на цялостния холестеролен профил на пациента. Това включва оценка на нивата на тоталния холестерол, LDL-холестерола (“лошия”), триглицеридите и HDL-холестерола (“добрия”).

Редуцираните нива на HDL могат да сигнализират необходимост от промяна в диетата, повишаване на физическата активност или изписване на медикаментозна терапия за намаляване на общия сърдечно-съдов риск.

Кога да изследвам HDL-холестерол?

Важно е да се разбере, че няма специфични симптоми и признаци, налагащи конкретно изследването на HDL-холестерол. Обикновено проверката на този показател се извършва като част от цялостния скрининг на общите холестеролни нива при посещение на профилактични медицински прегледи или при оценка на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Затова при пациенти с предразположеност към заболявания от сходен характер, се препоръчва да изследват HDL-холестерол. Това могат да бъдат
пациенти с фамилна предразположеност, преживян инфаркт на миокарда или инсулт, страдащи от диабет тип 2 или хипертония, хора със затлъстяване или с ниско ниво на физическа активност, както и такива, които злоупотребяват с тютюневи изделия и вредни храни.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се провежда сутрин на гладно без прием на алкохол в предходните 12 до 14 часа. Специфичните инструкции за провеждането на теста, следва да потърсите от лекуващия Ви лекар.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

Пол Риск Стойности*
Жени без риск > 1,68 mmol/l
Жени умерен риск 1,15 – 1,68 mmol/l
Жени висок риск < 1,15 mmol/l
Мъже без риск > 1,45 mmol/l
Мъже умерен риск 0,90 – 1,45 mmol/l
Мъже висок риск < 0,90 mmol/l

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

4.00 лв.

Какво е LDL-холестерол?

LDL-холестеролът (Low-Density Lipoprotein Cholesterol) е вид липопротеин, пренасян от кръвта. Нарича се “лош холестерол”, тъй като високите му нива са свързани с увеличен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, сред които атеросклероза (натрупване на атеросклеротични плаки в стените на съдовете). Тези плаки могат да обослувят риск от редуциране на проточността на кръвта и образуването на тромби, които да доведат до сърдечен инфаркт или инсулт.

Ефективното регулиране на LDL се постига чрез поддържане на здравословен начин на живот, включително хранене с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, редовно упражнение, отказ от тютюнопушенето и при необходимост приемане на лекарства, предписани от лекар, за регулиране на холестерола.

Защо се изследва?

Изследването на LDL-холестерол е от съществено значение за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания и проверка на здравословното състояние на пациента. Високите нива на LDL-холестерол са свързани с повишен риск от развитие на атеросклероза – основният причинител на сърдечни заболявания, сред които стенокардия, инфаркт и инсулт.

Най-подходящата лечебна стратегия за пациенти, страдащи от определен тип заболявания, също може да бъде определена след изследване на този показател. Използва се и за мониторинг на ефективността на лечението: Ако пациентът получава лекарства за регулиране на холестерола, редовното изследване на нивата на LDL помага да се следи ефективността на терапията и да се коригират дозите на лекарствата при нужда.

Кога да изследвам LDL-холестерол?

Изследването се препоръчва при пациенти с висок холестерол и нарушена липидна обмяна; в случай на фамилна обремененост; случаи на миокарден инфаркт в семейството; наднормено тегло и затлъстяване; тютюнопушене; данни за наследствена хиперхолестеролемия; лица на терапия за понижаване на липидите; проследяване при лица, преживяли миокарден инфаркт и мозъчно-съдова болест.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се провежда сутрин на гладно без прием на алкохол в предходните 12 до 14 часа. Специфичните инструкции за провеждането на теста, следва да потърсите от лекуващия Ви лекар.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

Интервал Стойности*
Оптимални нива < 2,59 mmol/l
Близо до оптималните нива 2,59 – 3,34 mmol/l
Гранично високи 3,37 – 4,12 mmol/l
Високи 4,14 – 4,89 mmol/l
Много високи ≥ 4,92 mmol/l

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

4.00 лв.

Какво са триглицериди?

Триглицеридите са биохимични съединения, присъстващи в значително количество в човешкия организъм. Те са сновната форма за складиране на мастни киселини. Като есенциални липиди, образувани от трите хидроксилни групи на глицерол молекулата, демонстрират изключително висока биохимична стабилност и са основен източник на енергия за тялото.

Триглицеридите се образуват през процеса на липогенеза, който се осъществява най-вече в адипоцитите, съдържащи мастни клетки. След консумация на храна, богата на мазнини, триглицеридите се синтезират в кръвоносната система и биват транспортирани до тъканите, където се използват за източник на енергия чрез процеса на бета-оксидация. Същевременно, триглицеридите създават и резервен от енергия, който може да бъде “мобилизиран” при нужда.

Въпреки своята ценност за общото функциониране на организма, високите нива на триглицериди в кръвта могат да са свързани с различни метаболитни разстройства и кардиоваскуларни рискове. Затова контролът им е от съществено значение за поддържането на оптималното здравословно състояние и предотвратяването на дисбаланс в липидния метаболизъм.

Защо се изследват?

Изследването на нивата на триглицериди в кръвта е важна част от общата оценка на здравето. Някои от причините са свързани с оценка на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, сред които атеросклероза, инфаркт или инсулт. Повишените нива на триглицериди обикновено са част от така наречения “метаболитен синдром”, който включва съчетание от фактори, повишаващи риска от сърдечно-съдови проблеми.

Изследването може да се използва и при диагностициране на хипертриглицеридемия, оценка на метаболитната функция, както и при мониторинг на определена терапия. Проследяването на нивата на триглицериди помага да се оцени ефективността на лечението и да се предприемат допълнителни стъпки в хода на лечението при необходимост.

Изследването на триглицеридите обикновено се извършва в комбинация с други лабораторни тестове за оценка на холестерола. Те включват креатинин, глюкоза и други фактори, които имат влияние върху състоянието на сърцето и съдовата система.

Кога да изследвам триглицериди?

Изследването се назначава при високи нива на холестерол или нарушена липидна обмяна; в случай на член от семейството с нарушена липидна обмяна; в случаи на миокарден инфаркт в семейството; наднормено тегло и затлъстяване; тютюнопушене; данни за наследствена хиперхолестеролемия; лица на терапия за понижаване на липидите; проследяване при лица, преживяли миокарден инфаркт и мозъчно-съдова болест.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се провежда сутрин на гладно без прием на алкохол в предходните 12 до 14 часа. Специфичните инструкции за провеждането на теста, следва да потърсите от лекуващия Ви лекар.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

Стойности* Нива
< 150 mg/dl нормални
150 – 199 mg/dl гранични
200 – 499 mg/dl умерено завишени
> 500 mg/dl силно завишени

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

4.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ