Какво е алфа-1-антитрипсин?

Алфа-1-антитрипсин е протеин, който се синтезира в клетка, локализирана в белия дроб. Този протеин играе важна роля в защитата на дихателната система от някои ензими, които могат да увредят белите дробове. Алфа-1-антитрипсин е натурален инхибитор на ензима еластаза, който се съдържа в белите дробове. Еластазата е ензим, който разгражда еластин, важен компонент на белодробната тъкан. Ако алфа-1-антитрипсинът е дефицитен, еластазата може да предизвика повреди в тъканите на белите дробове, което от своя страна да доведе до развитието на различни дихателни заболявания, сред които и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и емфизем. Някои индивиди са предразположени към ниски нива на алфа-1-антитрипсин поради наследствени фактори. Необикновено ниските нива на този протеин могат да бъдат свързани с развитието на емфизем или други дихателни заболявания.

Защо се изследва?

Изследването се назначава при диагностиката на вродени чернодробни увреждания, чернодробни увреждания в ранна детска възраст, белодробен емфизем с прогресивен ход. Дефицитът на протеина се свързва с белодробен емфизем, хепатит, цироза, васкулит, уртикария, ангиоедем и паникулит.

Кога да изследвам алфа-1-антитрипсин?

Най-честите симптоми, свързани с наличие на хронично чревно възпалително заболяване, налагащо изследването на алфа-1-антитрипсин, са болки и подуване в корема; кръв/слуз в изпражненията; диария; вариации в телесната температура; лесна уморяемост; рязко сваляне на килограми.

Как да се подготвя за изследването?

Не е необходима предварителна подготовка.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

0.9 – 2.0 g/L*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Срок за изпълнение (в работни дни)

10 дни

Цена

35.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ