Какво е глюкоза?
Глюкоза е изключително важен монозахарид, присъстващ в ендогенните метаболитни пътища на човешката физиология. Тя е основен източник на енергия за клетките на организма, особено за нервната тъкан и еритроцитите. Глюкозата, бидейки основна форма на въглехидратния метаболизъм, е субстратът на гликолизата, трикарбоновия цикъл и оксидативното фосфорилиране.
Нейният есенциален метаболитен принос обуславя регулаторни механизми, които гарантират поддържането на тъканите с енергия в рамките на физиологичните оптимални стойности. Тази регулаторна функция е възможна благодарение на динамичното балансиране на глюкозните нива в кръвта чрез активното участие на бета клетките, които секретират инсулин и глюкагон, които съответно намаляват и увеличават гликемичните стойности.
Освен своята централна роля в енергийния метаболизъм, глюкозата участва и във важни процеси като гликозилиране на протеините, което регулира тяхната функционалност и стабилност. Въпреки тези значими функции, наличието на надминаващи нормативните стойности глюкозни нива може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като диабет тип 2 и дисбаланс на метаболитните процеси.
Защо се изследва?
Наднорменото тегло или затлъстяването (BMI ≥ 25 kg/m2), независимо от навършените години, са едни от най-честите причини за назначаване на изследване на глюкоза. Други рискови фактори включват обездвижване; роднини от първа степен със захарен диабет; анамнеза за гестационен диабет или раждане на плод с голямо тегло (> 4000 g); кръвно налягане (≥140/90 mmHg); ниско ниво на HDL-холестерол (<35 mg/dL) и/или повишени нива на триглицериди (> 250 mg/dL); жени със синдром на поликистозните яйчници; анамнеза за сърдечно-съдови заболявания; намален глюкозен толеранс при предишни тестове; други клинични състояния, свързани с инсулинова резистентност (напр. акантозис нигриканс).
Кога да изследвам глюкоза?
Субективните симптоми включват полиурия, полидипсия, необяснима загуба на тегло, както и „случайна“ или “ненадейна” стойност на глюкоза > 200 mg/dL (> = 11,1 mmol/L). Други симптоми включват нива на кръвната захар на гладно > = 126 mg/dL (> = 6,99 mmol/L) или >= 200 mg/dL на 2-рия час след прием на 75 g глюкоза (в рамките на теста за орален глюкозен толеранс).
Как да се подготвя за изследването?
Изследването може да се проведе както сутрин на гладно, така и 2 часа след прием на храна, в зависимост от инструкциите, посочени от лекуващия лекар.
Какъв е видът на изследването?
Венозна кръв
Какви са референтните стойности?
Интерпретиране на базовите нива на кръвна захар | Стойности (mg/dL)* |
---|---|
Нормални | 60 – 99 |
Модифицирана базова кръвна захар (IFG) | 100 – 125 |
Захарен диабет | > / = 126 |