Какво е чревен микробиом?

Изразът “чревен микробиом” се отнася до бактериалната общност в чревата на човека. Чревният микробиом представлява богато и разнообразно съчетание от микроорганизми като бактерии, вируси, гъби и други микроби, които обитават човешките черва.

Микробиомът съдържа приблизително 30 пъти повече гени от човешкия геном (Shreiner A. et al., 2015). Поради своя огромен метаболитен потенциал, бактериалната маса на червата, която може да тежи до 1.5 кг, се приема за отделен орган – МИКРОБИОМ.

Този орган играе роля в редица важни функции за здравето на човека.

Някои бактерии в чревния микробиом са отговорни за разграждането на храната, което помага да се усвояват по-добре хранителните вещества.

Той играе важна роля в имунната система на човека. Помага в борбата с инфекции и поддържа баланса между възпаление и имунен отговор.

Други бактерии в участват в синтеза на витамини, като например витамини от група B и други полезни съединения. Той влияе на структурата и функциите на червата, като подпомага поддържането на тяхната цялост.

Има изследвания, които свързват микробиома с регулация на теглото и метаболизма.

Необходимо е да се отбележи, че дисбаланс или изменения могат да бъдат свързани с различни заболявания и състояния, включително диария, запек, възпалителни болести на червата, алергии и дори някои заболявания на централната нервна система.

ИЗСЛЕДВАНЕ

300 лв.

КОНСУЛТАЦИЯ & ИЗСЛЕДВАНЕ  

380 ЛВ.

Каква информация дава изследването на микробиома?

Най-новото изследване използва съвременни ДНК технологии за да ни даде достоверна и лесно достъпна информация за:

  • Видовете и количеството на микроорганизмите във вашият стомашно-чревен тракт и определяне на вашия ентеротип;
  • Съществува ли дисбаланс, който да предразполага към затлъстяване или към нежелана загуба на тегло;
  • Риска от предразположеност към различни заболявания (подуване, възпалителни чревни заболявания, нарушения в усвояването на хранителни вещества, синдром на раздразнимото
    черво и др).

Заяви изследване/ консултация

    Кои рискови здравословни проблеми са свързани с чревния микробиом?

    Той играе ключова роля в поддържането на здравето на човека и многото аспекти на доброто самочувствие са свързани с тази сложна екосистема. Неравновесия или дисбаланс в него могат да бъдат свързани с различни здравословни проблеми.

    • Възпалителни болести на червата (IBD) – Дисбалансът в здравето на червата може да бъде свързан с болести на червата като болест на Крон и болест на Улцерозни колити.
    • Синдром на раздразненото черво (IBS) – Някои проучвания предполагат, че измененията могат да бъдат свързани със синдрома на раздразненото черво, който се характеризира с хронични проблеми с червата, като болки, запек, диария или констипация.
    • Алергии и атопични заболявания – Някои изследвания свързват дисбаланса с развитието на алергии и атопични заболявания като астма и атопичен дерматит.
    • Метаболитни състояния и затлъстяване – Има предположения, че неравновесията могат да влияят на метаболитните процеси и да бъдат свързани със затлъстяване и метаболитен синдром.
    • Депресия и психични заболявания – Проучвания установяват връзки между чревния микробиом и мозъчната функция, включително депресията и психичните заболявания.
    • Автоимунни заболявания – Има хипотези за свързване на дисбаланса във вашия микробиом с някои автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит и лупус.
    • Диабет тип 2 – Проведени изследвания асоциират изменения в червата с развитието на диабет тип 2.
    • Заболявания на сърцето – Връзката между микробиом и заболявания на сърцето е предмет на изследвания, като някои данни подсказват, че дисбалансът може да има влияние върху кардиометаболичните фактори.

    Важно е да се отбележи, че научните изследвания в областта все още са в развитие, и много от връзките със здравословните проблеми са предмет на активни изследвания и дебати. При развитие на заболявания или здравословни проблеми винаги е добре да се консултирате с лекар за професионален съвет и лечение.

    Кога се препоръчва направата на изследването?

    Тестът е подходящ и се препоръчва да се прави както за възрастни , така и за деца.

    Личният лекар би насочил своите пациенти за изследване когато се констатират някои от следните оплаквания :

    • Възпалителни заболявания на червата;
    • Синдром на раздразненото дебело черво;
    • Болест на Крон;
    • Рак на дебелото черво;
    • Наднормено тегло;
    • Диария;
    • Запек;
    • Метеоризъм;
    • Диабет тип 1 и тип 2.

    Педиатър би препоръчал микробиомен анализ за Вашето дете в следните случаи:

    • продължителни ( етиологично неуточнени) чревни смущения;
    • чревна дисфункция при деца на антибиотична и/или имуносупресивна терапия, продължителна химиотерапия или хормонална терапия;
    • през въстановителен период след остри чревни инфекции;
    • при деца с гнойно-възпалителни чревни заболявания;
    • предоперативно при деца с риск от чревна дисбиоза;
    • алергични заболявания ( атопичен дерматит, бронхиална астма);
    • деца родени след вътрематочна инфекция;
    • деца захранени рано с адаптирано мляко и проблеми със захранването;
    • деца с лактозна нетолерантност;
    • деца с имунодефицитни състояния;
    • чести респираторни инфекции;
    • изоставане в растежа и наддаване на тегло;
    • чести гъбични инфекци;
    • чести зъбни инфекции, стоматити.

    Какво включва изследването?

    Изследването е комплексно и има няколко ключови аспекта. В неговата основа стои процеса по анализиране на състава на микробиома според вида на участващите в него микроорганизми. Извършва се още оценяване наличието на бактериална дисбактериоза, както и оценка на мукозо-протективната микрофлора.

    В рамките на изследването се определят и ентеротипът и конкретното разпределение на бактериалните щамове.

    Диагностичен метод

    Самият метод на изследването е на базата на ново поколение секвениране и количествено ДНК определяне.

    Как да се подготвите за изследването?

    За лабораторния анализ се предоставя биологична проба от фецес.

    Тестът се прави не по-рано от 2 дни след прием на про- и пребиотици, ентеросорбенти ( пектин, целулоза, водорасли, активен въглен, смекта и др.),тъй като могат да повлиаят на изследването.

    Тестът не се прави по време на остри чревни инфекции !

    Срок за издаване на резултат:

    10-15 работни дни.

    Резултати от изследването

    Резултатите от изследването на микробиома включват:

    1. Анализ на видовия състав на чревната микрофлора (разнообразие)
    2. Оценка на бактериалната дисбиоза
    3. Определяне на ентеротипа
    4. Честотно разпределение на най-важните бактериални щамове
    5. Определяне на съотношението Firmicutes / Bacteroidetes
    6. Оценка на мукозо-протективната микрофлора
    7. Анализ на рисковите фактори за заболявания, свързани с микробиома
    8. Интерпретация на находките
    9. Препоръки за лечение, включително хранителни терапевтични мерки.

    Резултатите се изписват на английски език

    Кога нашият микробиом е в нормоценоза ?

    Когато има баланс между представителите на трите основни групи .

    В чревния микробиом на здрави възрастни хора доминират два бактериални отдела Firmicutes и Bacteroidetes, с индивидуална вариабилност в тяхното съотношение. Proteobacteria, Actinobacteria и Verrucomicrobia също присъстват, но в по-ниски стойности.

    Според научните данни хората могат да бъдат класифицирани в три отделни групи, наречени „ентеротипове“, въз основа на разпространението на различните бактериални родове в техния чревен микробиом.

    Ентеротип 1- Bacteroides

    Изисква се диета с високо съдържание на мазнини/ниско съдържание на фибри;

    Ентеротип 2- Prevotella

    Необходима е диета, богата на фибри/ ниско съдържание на храни от животински произход;

    Ентеротип 3- Ruminococcus

    Нужно е диетата да бъде богата на плодове и зеленчуци.

    Често задавани въпроси

    Има ли “добри” и “зли” микроби?

    Той включва разнообразни микроорганизми, и понятието за “добри” и “зли” микроби е възможност за опростяване. Всеки вид има своя специфичен принос към здравето и функциите на организма.

    За да се поддържа добър баланс е препоръчително да се консумират ферментирали продукти. Бактериите, присъстващи по-специално в киселото мляко, кефира, киселото зеле и туршиите, допринасят за този баланс.

    Храни, богати на фибри, като пресни или сушени зеленчуци, плодове и зърнени култури, също са полезни. Те съдържат компоненти, с които се хранят чревните бактерии, като по този начин насърчават тяхното разнообразяване.

    Запази час за изследване