Какво е албумин?
Албуминът (albumin) е главният протеин, съдържащ се в кръвта. Той е синтезиран и изпращан от черния дроб и представлява най-обилният протеинов компонент в плазмата. Нивата на албумин в кръвта играят важна роля в поддържането на оптималното колоидно-осмотично налягане в кръвоносните съдове, което поддържа правилния баланс на течностите в организма.
Освен това, албуминът има важно участие в транспортирането на молекули в кръвта. Той може да свързва различни вещества, включително лекарства, хормони, мастни киселини, билирубин (продукт на разграждането на хемоглобина), калций и други. Поддържа кислородния транспорт в организма, като свързва и пренася кислород до тъканите.
Концентрацията на албумин в кръвната плазма е чувствителна при чернодробно заболяване. Тя спада, когато черният дроб е силно увреден, при вид бъбречно заболяване, наречено „нефротиченсиндром“, при тежко възпаление в организма или при шок.
Нивата на протеини в кръвта могат да бъдат измерени с помощта на биохимичен анализ и да се използват като индикатор за различни заболявания и състояния, като например дехидратация, белодробни заболявания, хронични заболявания или проблеми с хранителния статус на индивида особено при възрастни хора с различни хронични състояния.
Повишените нива на албумин се означават като хипералбуминемия, която е рядко състояние, най-вече при дехидратация на организма или при венозен свръх прием на плазма и други протеин съдържащи препарати. Хипоалбуминемия е медицинското състояние, при което нивото на албумин в кръвта е по-ниско от нормалното.
Защо се изследва?
Албуминът е общ термин, а серумният албумин е основен компонент на кръвната плазма, протеин, който играе ключова роля в поддържането на осмотичното налягане и транспорта на молекули. Разбирането на разликата между тях е важно за правилната интерпретация на медицинските изследвания и за определяне на здравословното състояние на пациента.
Полуживотът на серумния албумин е 18-20 дни. Той се съкращава в условията на засилен катаболизъм, т. е. при инфекция, възпалителни процеси, кървене, операция, бъбречни, стомашно-чревни и загуби на протеини, големи изгаряния на кожата.
Кога да изследвам албумин?
Съществуват някои конкретни случаи, при които изследването на този показател е наложително. Те са:
- показател на хранителния статус;
- оточни синдроми;
- бъбречни заболявания, свързани със загуба на белтък с урината (протеинурия);
- чернодробна цироза;
- хронични заболявания.
Как да се подготвя за изследването?
Изследването следва да се провежда сутрин на гладно.
Какъв е видът на изследването?
Венозна кръв (серум)
Какви са референтните стойности?
До 1 година: 30-52 g/l*
Над 1 година: 35 – 52 g/l*
*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.
Срок за изпълнение (в работни дни)
1 ден
Цена
4.00 лв.
Анализ на получените резултати
Ниски нива на албумина
Причиняват се от няколко фактора:
- нарушен синтез, дължащ се или на чернодробно заболяване (първично), или поради намален прием на протеин (вторично), повишен катаболизъм в резултат на увреждане и възпаление на тъканите, малабсорбция на аминокиселини и повишена бъбречна екскреция (напр. нефротичен синдром);
- Ниските концентрации на албумин могат също така да подсказват за състояния, при които организмът не усвоява и не смила правилно протеините, като например болестта на Крон, или при които от червата се губят големи количества от протеините.
- повишена нужда: бременност, хипертиреоидизъм;
- хроничен алкохолизъм;
- наследствена аналбуминемия;
- повишен катаболизъм: инфекции, новообразувания;
- прекомерни загуби: нефротичен синдром, масивно кървене, анасарка, ентеропатия със загуба на протеини, обширни изгаряния, тежки дерматологични нарушения.
Повишени нива
Хипералбуминемията има малко диагностично значение, освен в случай на обезводняване (относително увеличение на албумина поради загуба на вода).