Какво е албумин?

Албуминът е главният протеин, съдържащ се в кръвта. Той е синтезиран и изпращан от черния дроб и представлява най-обилният протеинов компонент в плазмата. Албуминът играе важна роля в поддържането на оптималното колоидно-осмотично налягане в кръвоносните съдове, което поддържа правилния баланс на течностите в организма.

Освен това, албуминът има важно участие в транспортирането на молекули в кръвта. Той може да свързва различни вещества, включително лекарства, хормони, мастни киселини, билирубин (продукт на разграждането на хемоглобина), калций и други. Поддържа кислородния транспорт в организма, като свързва и пренася кислород до тъканите.

Нивата на албумин в кръвта могат да бъдат измерени с помощта на биохимичен анализ и да се използват като индикатор за различни заболявания и състояния, като например дехидратация, белодробни заболявания, хронични заболявания или проблеми с хранителния статус на индивида особено при възрастни хора с различни хронични състояния. 

Защо се изследва?

Полуживотът на серумния албумин е 18-20 дни. Той се съкращава в условията на засилен катаболизъм, т. е. при инфекции, кървене, операция, бъбречни, стомашно-чревни и загуби на протеин, големи изгаряния на кожата.

Кога да изследвам албумин?

Съществуват някои конкретни случаи, при които изследването на този показател е наложително. Те са:

  • оценка на хранителния статус;
  • оточни синдроми;
  • бъбречни заболявания, свързани със загуба на белтък с урината (протеинурия)
  • чернодробна цироза;
  • хронични заболявания.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се провежда сутрин на гладно.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв (серум)

Какви са референтните стойности?

До 1 година: 30-52 g/l*

Над 1 година: 35 – 52 g/l*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Срок за изпълнение (в работни дни)

1 ден

Цена

4.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ