Какво е амилаза?

Амилазата е един от основните храносмилателни ензими, тъй като разгражда големите въглехидрати на по-малки фрагменти, които се подлагат последваща обработка, за да впоследствие да бъдат усвоени от организма. Основната част от амилазата се произвежда в панкреаса, като действа в тънките черва. Освен това се произвежда от слюнчените жлези, клетките на тънките черва, яйчника, плацентата, черния дроб и Фалопиевите тръби. В серума се откриват само панкреатичната (40% от общата) и слюнчената (60% от общата) амилаза. Важно е да се отбележи, че наличието на малко количество амилаза в кръвта е нормално. Повишената или намалената ѝ концентрация обаче налага консултация със специалист.

Защо се изследва?

Изследването на серумна амилаза може да се използва за диагностициране или проследяване на различни заболявания на панкреаса. В някои случаи може да се назначи и изследване на амилаза в урината. Тестовете могат да се провеждат и с цел проверка на ефекта определен вид предписано лечение.

Кога да изследвам амилаза?

Най-честите симптоми на необходимост от изследване на амилаза включват: повръщане; болка в горната част на корема; коремна болка, която се пренася и към гърба; обща коремна болка, която се влошава след нахранване; болка при пипане на корема; липса на апетит, загуба на тегло, мазни силно миришещи изпражнения, повишена температура, учестен пулс. Наличието на възпаление на панкреаса, хранително разстройство или бременност също са предпоставка за назначаване на изследването.

Как да се подготвя за изследването?

Не е необходима специфична подготовка. Препоръчително е да се провежда сутрин на гладно.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

28 – 100 U/l*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Срок за изпълнение (в работни дни)

1 ден

Цена

4.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ