Какво е церулоплазмин?

Церулоплазминът е гликопротеин, произвеждан в черния дроб. Благодарение на него по-голямата част от медта в кръвта бива транспортирана. Медта има важна роля в поддържането на енергията, от която тялото се нуждае, образуването на съединителна тъкан и подпомагането на функцията на централната нервна система. Изследването се използва най-често за диагностициране на хепатолентикуларна дегенерация (Болест на Уилсън), което представлява рядко генетично заболяване, при което твърде голямо количество мед се натрупва в черния дроб, мозъка и други телесни тъкани и органи.

Защо се изследва?

Изследването, в комбинация с други показатели, се използва за диагностициране и мониторинг на чернодробни заболявания; чернодробна недостатъчност; цироза; Синдром на малабсорбция; недохранване; Синдром на Менкес; нефротичен синдром.

Повишение в нивата на церулоплазмин е възможно при бременност; прием на естроген или орални контрацептиви, съдържащи естроген и прогестерон, както и при много възпалителни състояния или неопластични заболявания; интоксикация с мед; ревматоиден артрит; сериозна инфекция; първичен билиарен холангит; системен лупус еритематозус; лимфом, левкемия, карцином.

Кога да изследвам церулоплазмин?

При симптоми на умора; жълтеница; обрив; гадене; болки в ставите; лесно образуване на синини; загуба на апетит; анемия; промени в поведението; нарушен контрол на движението или затруднено ходене.

Как да се подготвя за изследването?

Не е необходима предварителна подготовка.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Срок за изпълнение (в работни дни)

10 дни

Цена

35.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ