Какво е холестерол?

Холестеролът е есенциален липид за поддържането на правилната функция на човешкото тяло. Повишените му нива могат да бъдат опасни за сърдечносъдовото здраве и да доведат до запушване на кръвоносните съдове. Холестеролът е два вида: LDL – известен като “лош холестерол” и HDL – “добър холестерол”. Липидите са от съществено значение за правилното протичане на множество процеси в човешкото тяло. Една част от тях се произвежда естествено от него, но друга се набавя с храната. При консумация на млечни продукти, месо, мазнини, холестеролът се синтезира естествено от черния дроб. Следователно нивото на холестерола зависи както от генетични фактори, така и от храненето и начина на живот.

Защо се изследва?

Високите нива на общ холестерол повишават риска от развитие на атеросклеротични промени на артериалните съдове. Изследването му се използва за определяне на риска от коронарна болест на сърцето; скрийнинг за дислипидемии, а също и като показател за оценка на ефекта от антилипидемична терапия. LDL холестеролът е показател, който се използва заоценка на сърдечносъдовия риск. Високите нива на HDL от друга страна намаляват риска от развитието на атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

Кога да изследвам холестерол?

При вече установени високи нива на общ холестерол, както и при нарушена липидна обмяна; при наследствена обремененост; в случаи на миокарден инфаркт на друг член от семейството; наднормено тегло и затлъстяване; тютюнопушене; данни за наследствена хиперхолестеролемия; лица на терапия за понижаване на липидите; с цел проследяване след преживяни миокарден инфаркт и мозъчно-съдова болест.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се проведе сутрин на гладно, като за по-специфични инструкции по отношение на изискванията, следва да се обърнете към лекуващия Ви лекар.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

Общ холестерол:

3.5 – 5.2 mmol/l

LDL холестерол
Интервал Стойности (mmol/l)*
Оптимални нива < 2, 59 mmol/l
Близо до оптималните нива 2, 59 – 3, 34 mmol/l
Гранично високи 3, 37 – 4, 12 mmol/l
Високи 4, 14 – 4, 89 mmol/l
Много високи ≥ 4, 92 mmol/l
HDL холестерол
Пол Риск Стойности (mmol/l)*
Жени без риск > 1, 68 mmol/l
Жени умерен риск 1, 15 – 1, 68 mmol/l
Жени висок риск < 1, 15 mmol/l
Мъже без риск > 1, 45 mmol/l
Мъже умрен риск 0, 90 – 1, 45 mmol/l
Мъже висок риск 0, 90 mmol/l

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

4.00 лв. 
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ