Какво е холинестераза?

Холинестеразата е ензим, който помага на нервната система да функционира правилно. Изследването му търси признаци на химическо отравяне в кръвта. Токсичните химикали може включват органофосфати и карбамати. Най-често се срещат в инсектициди, използвани в полетата, но могат да бъдат намерени и в обикновените домашни спрейове против насекоми. Ако тези химикали попаднат в тялото, те могат да повлияят на дишането и да причинят обща мускулна слабост. Затова се наричат инхибитори на холинестеразата. Предозирането с тези химикали може да бъде фатално.

Защо се изследва?

Може да се нуждаете от този тест, ако лекуващият Ви лекар смята, че сте били прекомерно изложени на инсектициди. Съществуват конкретни признаци и симптоми след свръхекспозиция на тези химикали.

Кога да изследвам холинестераза?

Симптомите, налагащи изследване на холинестераза, включват: бавен пулс; стягане в гърдите; болка в очите или главоболие; сълзене на очите или замъглено зрение; наличие на повече слюнка от обикновено; уриниране по-често от нормалното; затруднено дишане; хрема, кашлица или хрипове; повръщане и диария.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването не изисква предварителна подготовка. Препоръчително е да се провежда сутрин на гладно. Обърнете се към лекуващия Ви лекар за точни инструкции.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

5300-12900 U/l*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Срок за изпълнение на разултатите (в работни дни)

10 дни

Цена

26.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ