Какво е креатин киназа (КК) МВ-фракция?

Креатин киназа (КК) МВ-фракция представлява специфична изоензимна форма на ензима креатин киназа, който е от съществено значение за клетъчния метаболизъм и е неразделна част от биохимичните процеси в организма. Креатин киназата МВ-фракция се характеризира със селективност към два основни изомера: мускулния изофермент (М) и изоферментът на мозъка (В), които се обединяват и образуват тази конкретна форма на ензима.

Концентрацията на КК МВ-фракция в кръвта представлява чувствителен и специфичен индикатор за увреждания на клетъчните структури, особено в мускулите и мозъка. В резултат на увреждания или травматични наранявания, съдържанието на КК МВ-фракция в кръвта може да се повиши значително. Затова измерването на нивата ѝ е от съществено значение при диагностициране и проследяване на различни мускулни и неврологични заболявания, като например миокарден инфаркт, миопатии, дерматомиозит и други състояния, свързани с увреждане на мускулните и невронните клетки.

Обратно, намалените нива на КК МВ-фракция може да бъдат свързани с различни физиологични или патологични фактори. Така, този биохимичен маркер играе важна роля в медицинската практика за оценка на състоянието на клетъчния метаболизъм и измерването на степента на увреждане на тъканите, като предоставя ценна информация за процесите, които се извършват на клетъчното ниво.

Защо се изследва?

Най-често изследването се назначава при диагностика на миокарден инфаркт, т. е. когато сърдечната мускулна тъкан страда от недостатъчно кръвоснабдяване. Клетките на сърдечния мускул се увреждат и ензимът КК МВ-фракция се освобождава в кръвоносната система.

При различни мускулни заболявания, като например миопатии (мускулни заболявания) или дерматомиозит (възпалително заболяване на мускулите), клетките се увреждат и КК МВ-фракцията се отделя в кръвта.

При мускулни наранявания, като например контузии или силно напрежение в мускулите, нивата на КК МВ-фракцията също могат да се повишат. При пациенти със сърдечни проблеми или мускулни заболявания изследването на КК МВ-фракция се използва за проследяване на ефективността на лечението и оценка на прогнозата.

Кога да изследвам креатин киназа (КК) МВ-фракция?

Водещите симптоми, налагащи изследването са болка в гърдите, затруднение в дишането, усещане за стеснение или притискане в гърдите, сърдечни аритмии (непостоянен ритъм), необичайно бърз пулс или сърдечен удар.

В случай на подозрение за активен или преминал миокарден инфаркт, изследването на КК МВ-фракция може да бъде назначено за потвърждение или отхвърляне на диагнозата.

Мускулната слабост, болката или схващането на мускулите, ограничената подвижност, мускулните спазми или неестествените движения също са част от разпространените.

Как да се подготвя за изследването?

Препоръчително е тежките физически натоварвания да се избягват преди изследването. Добре е да се провежда на гладно.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви се референтните стойности?

За конкретни стойности* в единици на мярка (U/L), нормалните референтни стойности обикновено се движат в диапазона от 0 до 25 U/L.

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

18.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ