Какво е креатинин?

Креатининът е краен продукт на креатин фосфат, който се образува в мускулите на човешкото тяло, като по този начин ги снабдява с енергия необходима за извършване на физически активности.

След като крайният продукт се образува в мускулите, той влиза в кръвта и се разнася в цялото тяло. Концентрацията му в кръвта е основен индикатор за състоянието на бъбреците, тъй като благодарение на тях той се филтрира и се изхвърля в урината. Нивата на този показател са директно свързани с бъбречната функция, по-специално с гломерулната филтрация – процесът, при който бъбреците премахват отработените вещества от кръвта.

Количеството креатинин се поддържа на постоянно ниво, което е пряко зависимо от мускулната маса на индивида, т. е. колкото по-високо е теглото на даден човек, толкова повече креатинфосфат се синтезира и преобразува в креатинин. Между 1,5-2% от креатинфосфата в организма се превръща ежедневно в креатинин, като при физическа активност се се образува в по-големи количества.

Креатинът се приема и чрез храната (особено с месото) и чрез определени хранителни добавки. Намаляването на приема на протеини понижава нивата на креатинин поради липсата на специфични аминокиселини. Креатининът се отделя чрез бъбреците с урината, а нивото му в кръвта е един от най-важните индикатори за бъбречната функция. Влошаването на бъбречната функция се характеризира с покачване на нивата му.

Защо се изследва?

Нарушаването на бъбречната функция намалява отделянето на креатинин. По този начин се увелиават серумните му нива, което индиректно повлиява скоростта на гломерулна филтрация. Основната полза при определяне на серумния креатинин е диагностицирането на бъбречна недостатъчност.

Кога да изследвам креатинин?

Повишената концентрация на креатинин може да предизвика следните симптоми и състояния:
• нарушения в уринарния тракт;
• високо кръвно налягане;
• остро бъбречно заболяване;
• диария, повръщане, обилно изпотяване;
• симптоми, предизвикани след операция и при пациенти на интензивно лечение;
• сепсис , шок, политравма;
• симптоми при пациенти на хемодиализа;
• симптоми при пациенти с метаболитни заболявания;
• бременност;
• при заболявания с повишен протеинов метаболизъм;
• лечение с нефротоксични лекарства.

Как да се подготвя за изследването?

Някои медикаменти могат да повишат или да редуцират нивата на креатинина, което да доведе до неточни резултати, затова преди да се изследвате е добре да уведомите своя лекар за лекарствата, които приемате, с цел получаване на точни инструкции кога да проведете изследването. Препоръчително е да не консумирате над 200 г. месо поне 24 часа преди изследването и да избягвате тежки физически натоварвания минимум 48 часа преди даването на пробата.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

Възраст, години Стойности (µmol/l)*
0 – 3 15 – 37
3 – 5 27 – 42
5 – 9 28 – 55
9 – 11 34 – 65
11 – 13 46 – 70
13 – 15 50 – 77
>15, жени 44 – 80
>15, мъже 62 – 106

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Срок за изпълнение (в работни дни)

1 ден

Цена

4.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ