Какво е еритропоетин?

Еритропоетинът е естествен гликопротеиден хормон на човешкото тяло. Синтезира се от бъбреците. Като разтежен фактор на еритропоезата, той регулира образуването на червени кръвни телца. Човешкият еритропоетин е полипептид, състоящ се от 165 аминокиселини. Той може да стимулира самостоятелно или заедно с участието на други цитокини, растежа и развитието на предшествениците на еритроцитите в костния мозък, което води до увеличаване броя на червените кръвни клетки.

Защо се изследва?

Изследването най-често се назначава при поставяне на диагноза или диференциална диагноза на анемии и полицитемии, при мониторинг на отговора към терапия с рекомбинантен еритропоетин при пациенти с анемии, както и при еритроцитози.

Кога да изследвам еритропоетин?

Количественото определяне на еритропоетин в серума подпомага диагнозата и диференциалната диагноза при анемии и еритроцитози. Поради факта че червените кръвни клетки транспортират кислорода към тъканите, недостатъчният им брой, може да доведе до умора и слабост. Липсата на ефикасен кислороден транспорт може да доведе до затруднено дишане, задух и чести главоболия. В случай на анемия, която може да бъде свързана с ниски нива на еритропоетин, е възможна поява на бледа кожа, раздразнение по лигавиците на тялото, сърдечни смущения и променлив сърдечен ритъм. Увеличената чувствителност към студ също е част от симптомите.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се провежда сутрин на гладно.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

145.4 – 569 pmol/l*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

22.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ