Какво е фолиева киселина?

Фолиевата киселина, известна като витамин B9 или птероилмоноглутаминова киселина, е водоразтворимо органично вещество, част от витамините в група В. Има важна роля в клетъчния метаболизъм, синтеза на ДНК и РНК и метилирането на клетъчните компоненти. Фолиевата киселина е от есенциално значение за нормалното развитие и функциониране на организма, особено в периоди на ускорен растеж, бременност, подрастваща възраст и адолесценция. Ключова е за образуването на червени кръвни клетки и поддържането на правилната функция на нервната система. Липсата на фолиева киселина може да доведе до сериозни заболявания, като например мегалобластична анемия, чиито симптоми водят до умора, слабост и намалена функционална активност на червените кръвни клетки. Поради своите ключови биологични функции, фолиевата киселина заема изключително важно място в съвременната медицинска практика, особено в контекста на грижата за здравето на жени в периода на бременност и в областта на превенцията на вродени аномалии и други здравословни проблеми.

Защо се изследва?

Нивата на фолиева киселина се изследват с цел диагностициране на анемия или невропатия, за оценка на хранителния статус и за проследяване на ефекта от лечение с витамин B9 или витамин В12 вследствие на дефицит.

Кога да изследвам фолиева киселина?

Симптомите на дефицит на фолиева киселина включват запек или диария, оточен зачервен език, кървене на венците, липса на апетит, лесна уморяемост, главоболие, изтръпване на крайниците, затруднения при ходене, загуба на памет, необичайно бледа кожа, лесна уморяемост, замайване, склонност към колапс, физическа слабост, учестен пулс, задух, главоболие, замаяност и объркване.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се провежда сутрин на гладно.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

4.6 – 34.8 ng/mL (за Европейската популация)

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

22.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ