Какво е ГГТ?

Гама-глутамилтрансферазата (ГГТ) е ензим, който се среща главно във в клетките на черния дроб, бъбреците, панкреаса и други тъкани в организма. Той играе роля в прехвърлянето на гама-глутамилна група от една молекула към друга, като участва в различни биохимични реакции. Участва в метаболизма на аминокиселините и предаването на химически групи от една молекула към друга. ГГТ се използва като биохимичен маркер при изследвания на черния дроб и бъбреците, за да се диагностицират различни състояния и заболявания.

ГГТ обикновено се използва за оценка на функцията на черния дроб и за откриване на повишени нива на ензима в кръвта. Високите му нива може да са свързани със заболявания на черния дроб, като например хепатит, цироза или други здравословни проблеми. Тези повишени нива могат също така да бъдат предизвикани от прием на някои лекарства или от прекомерна употреба на алкохол.

Защо се изследва?

ГГТ е маркер за диагностициране на увреждания на черния дроб и жлъчните пътища. Те може да са индикация за остри вирусни хепатити, причинени от хепатитни вируси А, В, С, Е и от други вируси, хронични хепатити; чернодробна цироза; жлъчно-каменна болест; холецистит и холангит; жълтеница, автоимунни заболявания на черния дроб; автоимунни заболявания на жлъчните пътища; злоупотреба с алкохол; продължителна терапия с медикаменти.

Кога да изследвам ГГТ?

Изследването се назначава от специалист при пациенти с остри и хронични чернодробни увреждания, жълтеница, чернодробна цироза, жлъчно-каменна болест, заболявания на жлъчната система, хронична злоупотреба с алкохол и продължителен прием на лекарства, които увреждат черния дроб.

Как да се подготвя за изследването?

Не е необходима предварителна подготовка, но се препоръчва изследването да се провежда сутрин на гладно.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

Пол Стойности (U/L)*
Мъже 8 – 61
Жени 5 – 35

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Срок на изпълнение (в работно време)

1 ден

Цена

4.00
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ