Какво представлява оралният глюкозо-толерантен тест?

Оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ), известен още като обременяване с глюкоза, измерва отговора на човешкия организъм към натоварване със захар, т. е. глюкоза, като обикновено при индивиди в добро здравословно състояние, повишеното отделяне на инсулин започва бързо. Търсеният пик в ежедневни условия настъпва до между 30 и 60 минути след прием на храна. При наличие на достатъчно инсулин, който да подпомогне усвояването на глюкозата, концентрацията ѝ в кръвта се връща към нормата след 2 часа.

ОГТТ се основава на този физиологичен механизъм. Затова и се провежда имитацията на нормално хранене в контролирани лабораторни условия – сутрин на гладно (между 8 и 16 часа от последното хранене) в рамките на 5 минути пациентът следва да изпие 75 грама глюкоза, разтворени в студена вода. Обикновено се вземат две кръвни проби – непосредствено преди приема на глюкозата и 120 минути след това. За профилактика на гестационния диабет (при бременни) може да се проведе едночасово видоизменяне на изследването, но само при жени с нисък риск. При жени с вече диагностициран гестационен диабет при предишна бременност, фамилна обремененост за диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, поликистозни яйчници или други заболявания трябва да се проведе пълен двучасов ОГТТ.

Защо се провежда?

Абнормното усвояване на глюкозата след хранене е възможно благодарение на оралния глюкозо-толерантен тест. В някои случаи обикновеното измерване или изледване на глюкоза в кръвта е недостатъчно, за да се открият ясни данни за наличието на диабет. Тестът може да се назначи и при профилактично изследване за откриване на диабет тип 2 и нарушен глюкозен толеранс. Диабет тип 2 е често срещано състояние, което води до твърде високо ниво на захар (глюкоза) в кръвта. Може да причини симптоми като прекомерна жажда, необходимост от често уриниране и усещане за умора. Освен това може да увеличи риска от получаване на сериозни проблеми с очите, сърцето и нервите. Това е състояние през целия живот, което може да повлияе на ежедневните дейности на индивид.

Кога да проведа оралния глюкозо-толерантен тест?

Изледването се провежда при повишени нива на кръвна захар на гладно, като стойностите не са достатъчно завишение, за да се постави категорична диагноза. Други признаци включват наследствена обремененост, затлъстяване, упорити и често появяващи се инфекции на кожата или пикочната система, необясними епизоди на спад в кръвната захар, след хирургическа интервенция, травма, стрес, инфаркт, преживян спонтанен аборт, преждевременно раждане или мъртвораждане.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Как да се подготвя?

Изследването следва да се проведе между 8 и 16 часа след последното хранене. Приемът на малки количества вода е позволен. Пушенето и физическото натоварване по време на изследването са забранени. Консултацията с лекар преди провеждането на обременяване с глюкоза е препоръчителна.

Какви са референтните стойности?

Изследване Референтни стойности (mmol/ l)*
Кръвна захар на гладно 3,5 – 6,1
Кръвна захар 2 часа след прием на 75 гр. глюкоза 3,5 – 7,8

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

8.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ