Какво е хепатит В – anti-HBs?

Хепатит анти-HBs или HBsAb означава повърхностно антитяло срещу хепатит В. „Положителен“ или „реактивен“ резултат от теста за анти-HBs (или HBsAb) показва, че човек е защитен срещу вируса на хепатит В. Тази защита може да бъде резултат от получаване на ваксина срещу хепатит B или успешно възстановяване от минала инфекция. Този тест не се включва рутинно в скринингите на кръвните банки. Положителният резултат от анти-HBs (или HBsAb) тест означава, че сте „имунизирани“ и защитени срещу вируса на хепатит В, не може да бъдете заразени или да разпространявате хепатит В на други.

Защо се изследва?

Изследването най-често се препоръчва след провеждане на противохепатитна ваксина с цел проверка на ефективността ѝ. При положителен резултат пациентът не се нуждае от повторна ваксина. Някои от основните симптоми на хепатит В включват жълтеница, повишена температура, често усещане за отпадналост и умора, загуба на апетит, повръщане, болка в корема. След премината инфекция с хепатит B изследването също може да бъде назначено.

Кога да изследвам хепатит В – anti-HBs?

При наблюдение на протичането на остра хепатит В инфекция; мониториране на ефективността на имунизационни програми; установяване на имунитет след прекарана инфекция с хепатит В или имунизация.

Как да се подготвя за изследването?

Не е необходима предварителна подготовка.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

При <10 отрицателен* се счита, че индивидът има липса на имунитет. При ≥10 положителен* имунитетът е придобит след инфекция или ваксинация.

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ