Какво е хепатит B – HBsAg?

Хепатит B е вирус, чийто съдържа двойноверижна ДНК. Заразяването се случва по кръвен или полов път, като вирусът може да се съдържа и в слюнка. Инкубационният период е около 70 дни, като при някои хора може да варира от 40 до 160. Може да се предаде от майката на бебето при контакт с кръв или вагинален секрет, но се смята. Медицинската общност твърди, че не може да се предаде чрез плацентата.

HBsAg е повърхностен антиген на хепатит В. „Положителен“ или „реактивен“ резултат от теста за HBsAg означава, че лицето е заразено с хепатит В. Този тест може да открие действителното присъствие на вируса на хепатит В в кръвта. Ако тестът на дадено лице е „положителен“, тогава е необходимо допълнително изследване, за да се определи дали това е нова „остра“ инфекция или „хронична“ инфекция с хепатит B. Положителният резултат от теста за HBsAg означава, че сте заразени и можете да разпространите вируса на хепатит В на други чрез кръвта си.

Защо се изследва?

Изследването на хепатит B – HBsAg се назначава при поставяне на диагноза на остър/хроничен хепатит В; мониториране на противовирусно лечение; скрининг на кръвни продукти; пренатално изследване за предотвратяване предаване от майка на бебе; диагностика на новороденото.

Кога да се изследвам за хепатит B – HBsAg?

Едни от основните симптоми, налагащи изследване на хепатит B – HBsAg, са болка в корема, тъмна урина, треска, болки в ставите, загуба на апетит, гадене и повръщане, слабост и умора, пожълтяване на кожата и бялото на очите, наричано още жълтеница.

Как да се подготвя за изследването?

Не е необходима предварителна подготовка.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

HbsAg негативен резултат.

ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ