Какво е инсулин?

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса (задстомашната жлеза). Има есенциална роля в регулацията на множество различни процеси в човешкото тяло. Основната му функция е да регулира количеството на глюкозата, циркулираща в кръвта. Въпреки че инсулинът се свързва главно с контрола на кръвната захар, той участва и в метаболизма на мазнините и белтъците. При прием на въглехидратни храни, нивото на кръвната захар се покачва. В отговор клетките на панкреаса освобождават повече инсулин, който от своя страна подпомага клетките в усвояването на приетата глюкоза. Този процес води до постепенно намаляване на кръвната захар. Прекомерните нива на кръвна захар имат токсичен ефект върху човешкото тяло и могат да доведат до смъртен изход, в случай че не се предприеме съответното лечение и правилен начин на живот.

Защо се изследва?

Изследването се назначава при: необходимост от оценка на функцията на клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин; при диагностициране на инсулин-произвеждащ тумор на задстомашната жлеза; при обследване на причината за ниски нива на кръвна захар; диагностициране на нечувствителност на клетките към инсулина; при определяне на необходимостта от започване на терапия с инжекционен инсулин в допълнение към пероралния прием.

Кога да изследвам инсулин?

Признаците, налагащи изследване на инсулин включват ниска кръвна захар, потене, сърцебиене, замайване и загуба на съзнание, наличие на диабет, силна жажда, загуба или наддаване на тегло без причина, лесна уморяемост, зрителни нарушения, трудно заздравяване на рани, парене, мравучкане или болка в ръцете и краката, промени в храносмилането, уринирането и сексуалната функция.

Как да се подготвя за изследването?

Пробовземането следва да се проведе минимум 7 часа след последното хранене.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

Норма: 2,6 – 24,9 µU/mL*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

18.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ