Какво е йонизиран калций?

Калцият е един от най-важните минерали в тялото, като около 99% от него се съдържат в костите, благодарение на което те биват поддържани здрави. Той е ключов за правилното функциониране на нервите, сърцето и мускулите (1% от него се намира в кръвта). Изследването на концентрацията на йонизиран калций или още наричан биологично активен калций в кръвта, се назначава с цел измерване количеството на „свободния” калций, т. е. този, който не е свързан с протеини. В допълнение към тези две кръвни изследвания за калций, може да бъде измерено и нивото на калций в урината по преценка на лекуващия лекар. Йонизираният калций трябва да се интерпретира в съчетание с общата калциева концентрация.

Защо се изследва?

Изследването на йонизиран калций може да се изисква при оценка на калциевия метаболизъм и функцията на паращитовидните жлези; при диагностика и мониторинг на заболявания, свързани с калциев дисбаланс, като например хиперкалцемия или хипокалцемия; при оценка на остеопорозата и риска от костни фрактури; при проверка на ефективността от лечение на заболявания, свързани с калциев метаболизъм.

Кога да изследвам йонизиран калций?

Изследването може да бъде предписано при подозрение за нарушения в калциевия метаболизъм, като например хиперкалцемия (повишени нива на калций) или хипокалцемия (ниски нива на калций). При оценка на паращитовидните жлези и за диагностика на различни заболявания, свързани с тях, като например хиперпаратиреоидизъм или хипопаратиреоидизъм.

Как да се подготвя за изследването?

Препоръчително е изследването да се извършва минимум 10 дни след последния прием на медикаменти, съдържащи калций.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Срок на изпълнение (в работни дни) 

1 ден

Цена 

8.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ