Какво е LDL-холестерол?

LDL-холестеролът (Low-Density Lipoprotein Cholesterol) е вид липопротеин, пренасян от кръвта. Нарича се “лош холестерол”, тъй като високите му нива са свързани с увеличен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, сред които атеросклероза (натрупване на атеросклеротични плаки в стените на съдовете). Тези плаки могат да обослувят риск от редуциране на проточността на кръвта и образуването на тромби, които да доведат до сърдечен инфаркт или инсулт.

Ефективното регулиране на LDL се постига чрез поддържане на здравословен начин на живот, включително хранене с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, редовно упражнение, отказ от тютюнопушенето и при необходимост приемане на лекарства, предписани от лекар, за регулиране на холестерола.

Защо се изследва?

Изследването на LDL-холестерол е от съществено значение за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания и проверка на здравословното състояние на пациента. Високите нива на LDL-холестерол са свързани с повишен риск от развитие на атеросклероза – основният причинител на сърдечни заболявания, сред които стенокардия, инфаркт и инсулт.

Най-подходящата лечебна стратегия за пациенти, страдащи от определен тип заболявания, също може да бъде определена след изследване на този показател. Използва се и за мониторинг на ефективността на лечението: Ако пациентът получава лекарства за регулиране на холестерола, редовното изследване на нивата на LDL помага да се следи ефективността на терапията и да се коригират дозите на лекарствата при нужда.

Кога да изследвам LDL-холестерол?

Изследването се препоръчва при пациенти с висок холестерол и нарушена липидна обмяна; в случай на фамилна обремененост; случаи на миокарден инфаркт в семейството; наднормено тегло и затлъстяване; тютюнопушене; данни за наследствена хиперхолестеролемия; лица на терапия за понижаване на липидите; проследяване при лица, преживяли миокарден инфаркт и мозъчно-съдова болест.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се провежда сутрин на гладно без прием на алкохол в предходните 12 до 14 часа. Специфичните инструкции за провеждането на теста, следва да потърсите от лекуващия Ви лекар.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

Интервал Стойности*
Оптимални нива < 2,59 mmol/l
Близо до оптималните 2,59 – 3,34 mmol/l
Гранично високи 3,37 – 4,12 mmol/l
Високи 4,14 – 4,89 mmol/l
Много високи ≥ 4,92 mmol/l

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

4.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ