Какво е липаза?

Липаза е ензим, който играе важна роля в разграждането на липидите (мазнините) в организма, които се използват при разход на енергия. В присъствието на жлъчни киселини и колипаза ги разгражда до мастни киселини и глицерол. Ензимът се произвежда предимно в поджлъчната жлеза. Меренето на нивата на липаза в кръвта се използва като диагностичен инструмент за оценка на функцията на поджлъчната жлеза и диагностициране на различни състояния, свързани със запушване на жлъчните пътища, панкреатит (възпаление на панкреаса) и други сърдечно-съдови проблеми.

Защо се изследва?

Изследването на липаза се използва за диагностика и проследяване на остър или хроничен панкреатит, както и за установяване на перитонит. Най-често заедно с него се назначава и изследване на амилаза. Проверката на тези показатели се налага и при съмнения за друг вид заболявания като стомашна или дуоденална язва, възпаление на слюнчените жлези, улцерозен колит, болест на Крон, запушване на червата, макроамилаземия.

Кога да изследвам липаза?

Изследването се извършва при симптоми на повишена температура, мазни изпражнения, гадене с или без повръщане, болка в горната част на корема, учестен пулс, загуба на тегло, липса на апетит, болка в гърба.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се провежда сутрин на гладно.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

<60 U/L*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Срок на изпълнение (в работни дни)

1 ден

Цена

5.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ