Какво представлява вземането на носен секрет?

Вземането на носен секрет, известен и като назофарингеален секрет, предтавлява микробиологично изследване, което се прилага с цел диагностика на инфекции на горните дихателни пътища, по-конкретно установяване на носителство на Staphylococcus aureus.

Тестът се взема от назофаринкса, който включва носната кухина и горната част на фаринкса. В него се откриват бактерии поради нестерилността на средата в носната кухина. Нормално те не предизвикват заболяване. В някои случаи, обаче, може да се посели с патогенни (болестотворни) бактерии и да се наблюдават различни клинични прояви.

Кога се изследва?

Най-честите симптоми, при които преглеждащият лекар може да назначи изследване на носен секрет, включват хрема с отделяне на воднисти или жилави секрети; наличие на хронична хрема или кащлица; грипоподобни симптоми; “магарешка кашлица”, т. е. съмнение за коклюш и паракоклюш.

Как да се подготвя за изследването?

Не е необходима предварителна подготовка. За по-точни инструкции следва да се обърнете към преглеждащия Ви лекар. Изследването се извършва със стерилен тампон, който се въвежда във всяка ноздра.

Какви са референтните стойности?

Търсеният резултат е неизолиране на патогенни бактерии. Идентифицирането на резултатите помага в селектирането на антибиотик или антивирусен препарат за съответстващо на нуждите на болния лечение.

Цена

18.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ