Какво е непоносимост към лактоза?

Основната причина за непоносимостта към лактоза е дефицитът или липсата на лактаза – ензимът, отговорен за усвояването на лактозата. Липсата му води до неспособността на организма да разгражда лактозата в млякото.

Ефективността на този ензим намалява с възрастта и затова не малко юноши и възрастни са с непоносимост към лактозата. Според различни експерти, около една трета от населението в света страда от този проблем.

Лактозата е „дизахарид“ (вид захар), който се съдържа основно в млечните продукти. Под действието на ензима този „дизахарид“ се разгржда до глюкоза и галактоза в тънкото черво. Ако има дефицит на ензима лактаза, лактозата остава в червата.

Запази час за изследване

Какви са симптомите при лактозна непоносимост?

При наличие на малко количество лактаза или липса на такава, молекулата на лактозата достига до дебелото черво непроменена, там настъпва нейната ферментация и с това могат да се появят храносмилателните проблеми, които определят диагнозата непоносимост към лактоза. Това води до задръжане на течности, подуване на корема и болки до около час след консумацията на млякото и млечните продукти.

Ферментацията, извършвана от бактериите в червата при пациентите, които не усвояват добре лактозата, може да причини храносмилателни проблеми като:

  • Болка в корема;
  • Подуване;
  • Газове;
  • Спазми;
  • Киселинна и водниста диария;
  • Гадене и повръщане.

Тези симптоми могат да се появят скоро след консумация на млечни продукти или след по-дълъг период от време, в зависимост от количеството, което организмът може да понесе.

Заяви изследване

    Причини за лактозна непоносимост

    • Генетични фактори

    Непоносимостта към лактоза е по-често срещана при хора от определени етнически групи, включително азиатци, африканци, латиноамериканци и коренни американци.

    • Възраст

    Производството на лактаза намалява с възрастта, което прави възрастните по-податливи на лактозна непоносимост.

    • Болести и наранявания на червата

    Някои заболявания, като целиакия и болест на Крон, както и наранявания на тънките черва, могат да намалят производството на лактаза.

    Каква е разликата между лактозна непоносимост и алергия към мляко?

    Лактозната непоносимост е резултат от не разграждането на лактозата, докато алергията към мляко е имунна реакция към белтъците в млякото. Алергията може да предизвика по-сериозни реакции като обриви, дихателни проблеми и анафилаксия.

    Видове непоносимост към лактоза

    • Придобита

    Тя се развива постепенно, с течение на времето. Свързана е с намаляване на количеството на секретирания ензим лактаза. Разстройството се проявява, когато се достигне много ниска граница и е за цял живот. Всички млечни продукти трябва да бъдат ограничавани стриктно при установяване на придобита хиполактазия.

    • Вторична или временна нетърпимост

    В тези случаи непоносимостта към лактоза е следствие от други проблеми, които са причинили увреждане на чревната функция. Такива са например цьолиакия, чревни инфекции, възпалителни заболявания, чест прием на антибиотици, недохранване, тежка диария, вродена нетолерантност. Последната се проявява с раждането, когато бебето не усвоява нормално лактозата от майчиното мляко. Състоянието е много рядко и изключително деликатно.

    Според степента на непоносимост при деца или възрастни, е необходимо да се ограничи приема на лактоза с храната. Изключването на мляко и млечни продукти налага в диетата да се включват надеждни източници на калций.

    Млякото от животински източници може да се замести с растителни млека, които не съдържат лактоза, като овесено, бадемово, кокосово и др.

    Как се диагностицира лактозната непоносимост?

    Диагнозата може да се постави чрез няколко метода:

    • Хидрогенен дихателен тест

    Пациентът изпива напитка съдържаща лактоза, след което се измерва нивото на водорода в дъха.

    • Тест за поносимост към лактоза

    Измерва се кръвната захар, за да се види дали тя се разгражда правилно. Прави се преди и след приемането на лактоза. Ако тялото генерира достатъчно от ензима лактаза, захарта ще се разпадне и ще се увеличи количеството глюкоза в кръвта. Ако резултатите показват ниски нива на глюкоза, тогава е налице лактозна непоносимост.

    • Изключваща диета

    Премахването й от диетата за определен период и наблюдение на симптомите.

    Възможни ли са усложнения от лактозната непоносимост?

    Продуктите от мляко са важна част от пълноценната диета, защото съдържат калций, белтъци, витамини A, B12 и D. Лактазата е от значение както за правилното усвояването на млечните съставки, така и за абсорбцията на други важни вещества като магнезий и цинк.

    При лактозна непоносимост има повишен риск от усложнения като:

    • остеопения – намаляване на костната плътност, което нелекувано може да доведе до остеопороза;
    • загуба на тегло;
    • малнутриция – неспособност да се усвоят нужните на организма вещества от храната. Това може да доведе до умора, отпадналост и депресия.

    Влияние върху качеството на живот

    Лактозната непоносимост може да бъде управлявана успешно чрез внимателно планиране на диетата и използването на лактазни добавки, което позволява на хората с това състояние да водят нормален и здравословен начин на живот.

    Основният метод за управление на лактозната непоносимост е избягването на продукти от мляко или консумирането на такива, които са с ниско съдържание на лактоза.

    Допълнителните методи включват:

    • Прием на лактазни добавки, които се приемат преди млечни продукти, за да подпомогнат разграждането;
    • Алтернативи на млечните продукти като: соево, бадемово, оризово, кокосово и други растителни млека;
    • Консумация на млечни продукти с ниско съдържание на лактоза – сирена, йогурти и специално обработени млечни продукти, които съдържат по-малко лактоза.

    Лицата с лактозна непоносимост трябва да се уверят, че получават достатъчно калций чрез алтернативни източници като тъмнозелени листни зеленчуци, бадеми, броколи, обогатени с калций храни и добавки. За усвояването на калций е необходим витамин D, който също може да бъде получен чрез обогатени храни или добавки.

    Запази час за изследване