Какво е фосфор?

Фосфорът представлява минерал, като след калция, е най-често срещаният минерал в човешкия организъм, представлявайки 1% от телесното тегло. Най-голяма част се намира в скелета, останалата – в мускулите, нервите и кръвта. Поради това в ранна детска възраст е есенциален за образуването и развитието на костите, както и за поддържане здравината на скелета. Свързан е и с водно-електролитния баланс. Нивата на фосфор в организма зависят от храненето и различната секреция на хормони. Абсорбира от интестиналния епител и хомеостазата му зависи от бъбреците. Затова и нарушенията в нивата на фосфатите най-често се дължат на нарушения в бъбречната функция.

Защо се изследва?

Изследването се назначава при съмнения за болест на костите, хронични бъбречни заболявания, нефролитиаза и алкохолизъм, при съмнение за дефицит на витамин D и малабсорбция. Може да послужи и за мониторинг при пациенти на диализно лечение, както и такива след тиреоидектомия.

Кога да изследвам фосфор?

Най-често изследването се провежда при съмнения определено заболяване, както и при хипофосфатемия и хиперфосфатемия. Промените в нивата на фосфата преминават безсимптомно, затова редовните профилактични прегледи са необходими.

Как да се подготвя за изследването?

Сутрин на гладно

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

< 18 години: 0,85 – 1,60 mmol/l*
> 18 години: 0,81 – 1,45 mmol/l

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

5.00
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ