Какво е натрий?

Натрий е един от основните електролити в организма и играе важна роля за поддържане на нормалното функциониране на клетките, нервната система и баланса на течностите в тялото. Като електролит, намиращ се извън клетката, той участва в поддържането на водно-електролитния и алкално-киселинния баланс в организма. Спомага за нормалната дейност на скелетно-мускулната и нервната система. При постигане на оптималните му нива в кръвта, бъбреците отделят излишъка. При променнеи стойности, отвъде нормата, е възможно пациентът да страда от определен тип заболяване или здравословен проблем. Обикновено нивата на натрий в кръвта се измерват като част от биохимичния или електролитния профил.

Защо се изследва натрий?

Нивата на натрий са свързани с хидратацията на организма и баланса на течностите. Високите или ниските му  стойности може да са свързани с нарушения в снабдяването на организма с течности, например обезводняване (дехидратация) или прекомерно задържане на течности.

Изследването на натрий може да помогне при диагностицирането и проследяването на различни заболявания и състояния, например диабетес инсипидус, дехидратация, хипертироидизъм и други състояния. Ниските нива от своя страна могат да бъдат индикатор за хипонатриемия, което може да се дължи на сърдечни проблеми, бъбречни заболявания, хипофизни проблеми и други.

Аномалиите в нивата на натрий могат да бъдат индикатори за нарушена функция на бъбреците или бъбречни заболявания. Изследването се използва и за мониториране на ефективността от определен тип лечение. Например, при пациенти, които приемат диуретици измерването на нивата на натрий помага в проследяването на баланса на течностите и предотвратяването на евентуални компликации.

Конкретните причини за изследване на натрий могат да варират в зависимост от състоянието на пациента, медицинската история и симптомите, които се наблюдават. Винаги се консултирайте със здравен специалист, за да получите подробна информация и лечение относно Вашето конкретно състояние.

 Кога да изследвам за натрий?

Ако имате необясними симптоми като нарушения на водно-електролитния баланс (например голяма жажда, почти отсъстващо или променено уриниране), необичайна умора, слабост, замаяване, дезориентация и други, е необходимо да потърсите лекарска помощ, като е възможно едно от назначените изслевания да вклюва натрий.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването може да бъде проведено на гладно или след прием на храна. Ако лекарят, назначил кръвен тест на електролите в комбинация с други показатели, ще бъде необходимо да се извърши на гладно.

Какви са референтните стойности?

Възраст Стойности (mmol/ L)*
Недоносени 128 – 147
Първи ден от живота до 4 седмици 132 – 147
1 месец до 1 година 129 – 143
Деца > 1 година 132 – 145
Възрастни </= 60 години 136 – 145
Възрастни > 60 години 132 – 146

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Срок за изпълнение (в работни дни)

1 ден

Цена

5.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ