Какво предствлява изследването на храчка?

Вашият лекуващ лекар може да назначи изследването на храчка при вече диагностицирано инфекциозно заболяване на дихателните пътища или белия дроб. Заболяванията може да включват трахеобронхити; бронхити; пневмонии; бронхопневмонии; белодробна туберкулоза.

Материал от храчка се посява на различни хранителни среди, зависещи от търсения причинител. При изолиране на патогенен причинител се изследва и чувствителността на микроорганизма към антибиотици. Затова изследването на храчка трябва да се направи преди започването на лечение с антибиотици. Инфектирането на дихателните пътища могат да бъдат вируси, бактерии, туберкулозни бактерии, по-рядко гъбички.

Вземането на храчка за изследване е обикновено сутрин, преди хранене, след тоалет на устната кухина с физиологичен разтвор или топла вода (ако материалът се събира вкъщи). В стерилен контейнер се събира около 5 мл материал от храчка, отделен при спонтанно дълбоко откашляне. Ако това е невъзможно, се индуцира кашличен рефлекс с помощта на аерозоли или инхалация на пари.

При изследване на храчка за туберкулозни бактерии е необходимо да потърсите конкретни инструкции от лекаря, провеждащ лечението. Важно е секретът да е от долните дихателни пътища (храчка), а не слюнка или секрет от назофаринкса, тъй като те не са от първично стерилни области.

Цена

18.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ