В медицинска лаборатория Laboratoria.bg вече може да се възползвате от най-новия in vitro диагностичен тест за откриване на непоносимост към различни видове храни – FoodPrint.
Изследването за хранителна непоносимост е бърз колориметричен ELISA метод, разработен на принципа на технологията за определяне на специфични антитела IgG в човешки серум/плазма, които се образуват към определени храни (хранителни антигени) и предизвикват неблагоприятен имунен отговор.
Видове храни, които изследваме:
Тестът включва детекция на 222 хранителни източници от различни хранителни групи като: млечни продукти и яйца, риба/морски дарове, плодове, зърнени храни, билки и подправки, месо, ядки/семена, зеленчуци, разни.
Изследванието включва следните храни:
- Агнешко
- Бадеми
- Броколи
- Глутен
- Говеждо
- Грах
- Леща
- Бял
- Зелен боб
- Грейпфурт
- Гъби
- Джинджифил
- Диня
- Пъпеш
- Домати
- Зеле – бяло, червено
- Какао
- Картоф
- Касис
- Кашу
- Краве мляко
- Краставица
- Лешници
- Маслини – черни, зелени
- Морков
- Овес
- Омари
- Пилешко
- Пипер – зелен, червен . жълт
- Писия
- Портокал, Лимон
- Праз – лук
- Пшеница
- Пъстърва
- Риба Тон
- Ръж
- Раци
- Миди
- Соя
- Сьомга
- Свинско
- Скариди
- Твърда пшеница
- Треска
- Фъстъци
- Хлебна мая
- Царевица
- Целина
- Чесън
- Ябълка
- Ягоди
- Яйце – цяло
Според приблизителна преценка около 70% от хората в световен мащаб страдат от някакъв вид реакция към определени храни, която е различна от хранителната алергия! Често хранителната непоносимост се пропуска, пренебрегва поради факта, че трудно се открива, защото за разлика от хранителната алергия реакцията към приетата храна може да е след доста време.
Контролираното премахване на проблемните храни от диетата ще подобри Вашето състояние. Синдромът на раздразненото черво в много случаи може да бъде свързан с чувствителност към определена храна. Тези състояния предизвикват и дисбаланс между “добрите“ и “лошите“ бактерии в гастроинтестиналния тракт, което оказва влияние върху желанието Ви за определен вид храна, емоциите и предразположението към определени заболявания.
Какво предтавлява хранителната непоносимост?
Термините “хранителна непоносимост“ и “хранителна алергия“ означават едно и също, а именно абнормална реакция на организма към определени храни. Разликата е във времето за проявление на тази реакция и във вида антитела, които се образуват. В зависимост от това се различават следните видове алергии:
- Алергия за хранителна свръхчувствителност – образуват се антитела IgE, освобождава се хистамин и други химични медиатори. Те са отговорни за незабавна проява на симптоми до няколко секунди или минути след консумация на определен хранителен антиген. Симптомите включват: обриви, кихане, трудно дишане и анафилактичен шок.
- Алергия за хранителна непоносимост/чуствителност – образуват се антитела IgG и постепенното образуване на комплекси антиген/антитяло води до отлагането им в тъканите и причиняване на хронично възпаление. Те са отговорни за забавеното начало на симптомите, които могат да се появят няколко дни след консумацията на храна. Симптомите включват: тревожност, депресия, главоболие/мигрена, умора, екзема, астма, болки в ставите, хроничен ринит, артрит, проблеми с теглото, подуване, запек и фибромиалгия.
Какво става в нашия организъм, когато приемаме храна към, която изпитване непоносимост?
Непълна усвояемост на хранителните вещства от храната, която консумираме. Част от нея се разпознава под формата на хранителен антиген от страна на имунната система, което води и до нейното активиране с цел защита и предпазване от възпалителни процеси.
Хранителните антигени излизат от лумена на червата в кръвоносните съдове и взаимодействат с имунната система – синдром на раздразнено черво. Образуват се комплекси антиген/антитяло (тялото образува антитела срещу определени храни), които се отлагат в тъканите и причиняват хронично възпаление.
Това води и до повишаване на нивата на стресовия хормон – кортизол, който допълнително допринася за развитие на възпалителни процеси в организма.
В началото симптомите са незабележими, но с течение на времето стават все по обострени и водят до влошаване на качеството на живот.
Заболявания и симптоми, които най-често се свързват с хранителна IgG- имунна реакция:
- автомунни заболявания
- ставни болки, отоци, схващания
- хронични респираторни заболявания
- хронични заболявания на храносмилателната система
- кожни заболявания, вкл. екзема, псориазис
- хронични главоболия
- умора
- депресия
- метаболитен синдром, затлъстяване
- синдром на раздразнените черва
- възпалителни заболявания на червата и жлъчката
- предменструални проблеми
- хиперактивност при деца
- дефицит на вниманието
- среден отит
- повтарящи се инфекции
Защо трябва да си направим кръвен тест за непоносимост към храни?
Този тест дава възможност за промяна в диетичния режим и терапията на различни заболявания. След правилен и системен подход и диета за постепенно адаптиране и лечение на тези хранителни нарушения, пациентите се връщат към обичайното си хранене на здрави хора.