Какво е желязо-свързващ капацитет?

Желязо-свързващият капацитет (ЖСК) е показател, използван в медицинската практика за оценка на способността на организма да свързва и транспортира желязо. Той представлява мярка за общото количество желязо, което бива пренасяно от протеини, наречени трансферини, имащи важна роля в транспорта на желязо в кръвта.

ЖСК отразява съществуващия баланс между наличието на желязо и възможността на трансферините да го свържат и транспортират до клетките, които го нуждаят. Меренето на ЖСК е полезно за диагностициране и проследяване на различни състояния, свързани с метаболизма на желязо, като например желязодефицитна анемия, хронични възпалителни състояния и хемохроматоза.

Нормалните стойности на ЖСК са индивидуални и могат да варират в зависимост от различни фактори, като възраст, пол и здравословно състояние на човека. Повишени или намалени нива на ЖСК могат да указват наличие на дисфункция в обмена на желязо в организма и да помогнат за поставянето на диагноза и определянето на подходящия метод за лечение.

Защо се изследва?

Най-често показателят се използва за диагностициране на желязодефицитната анемия; заболявания, свързани с обмяната на желязо в организма или потенциалния му недостиг. Общият желязосвързващ капацитет може да нарастне значително както през последните месеци от бременността, така и при състояние на желязодефицитна анемия.

Кога да изследвам желязо-свързващ капацитет?

Част от симптомите налагащи изследване на желязо-свързващ капацитет включват главоболие, безсъние, поява на бледа кожа, затруднения с дишането, чувство на умора и замаяности, затруднения в концентрация.

Как да се подготвя за изследването?

Сутрин на гладно

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

Норма: 45 – 75 µmol/l*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

8.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ