Какво е общ белтък?

Общият белтък (протеин) е мярката за общото количество протеини в кръвта или други тъкани и течности в организма. Протеините са важни макромолекули, които изпълняват разнообразни функции в организма, като структурна поддръжка, каталитична активност на ензими, транспорт на молекули и регулация на множество биологични процеси.

При изследване на общия белтък се определя общата концентрация на протеини в кръвта. Този тест обикновено включва измерване на концентрацията на албумин и глобулини. Албуминът е най-обилният протеин в кръвта и играе важна роля в поддържането на колоидно-осмотичното налягане и транспорта на различни молекули. Глобулините са група протеини, които включват имуноглобулини, които поддържат имунната функция, и други протеини, които участват в различни метаболитни и транспортни процеси.

Нормалните нива на общия белтък варират в зависимост от възрастта, пола и общото здравословно състояние на индивида. Повишени или намалени нива на общия белтък могат да бъдат индикация за различни заболявания и състояния, като например дехидратация, възпалителни процеси, белодробни заболявания или проблеми със синтеза или изграждането на протеини в организма. Затова, изследването на общия белтък е полезно за оценка на общото здравно състояние и функциониране на организма.

Защо да изследвам общ белтък?

Изследването показва цялостното количество на циркулиращи серумни протеини, които могат да претърпяват най-различни промени, както при физиологични, така и при патологични процеси. Целта на определянето му е свързана с оценката на хранителния статус на индивида или при оточни синдроми и техните последици върху организма.

Кога да изследвам общ белтък?

При заболявания на черния дроб, на бъбреците, на костния мозък, дехидратация, прекомерна загуба на вода с различен произход (след тежко повръщане и/или диарен синдром, болест на Адисън, диабетна кетоацидоза, както и при някои възпалителни процеси, хематологични неоплазми и други).

Как да се подготвя за изследването?

Препоръчително е да бъде сутрин на гладно.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв (серум)

Какви са референтните стойности?

Възраст Стойности (g/dL)*
Недоносени 3,6 – 6
Новорено на термин 4,6 – 7
Първа седмица от живота – 7 месеца 4,4 – 7,6
7 месеца- 1 година 5,1 – 7,3
1 – 3 години 5,6 – 7,5
Деца > 3 години 6,0 – 8,0
Възрастни 6,6 – 8,7

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Срок за изпълнение (в работни дни)

1 ден

Цена

4.00
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ