Какво е трансферин?

Трансферинът представлява гликопротеинов металопревозен фактор, участващ в транспорта на дивалентните желязни йони през циркулиращата плазма в човешкия организъм. По този начин той позволява физиологичното им медиаторирано предаване към метаболитните реципиенти. Този елемент от състава на трансферин-желязо комплекса е регулиран от сложни биохимични механизми и осигурява метаболитната му стабилност и функционална устойчивост при пренос през кръвоносната система.

Абнормални стойности на трансферина или дисбаланс в трансфериновата система се асоциират с различни патологични състояния, включително желязодефицитни анемии, генетично обусловени хемохроматози, атипични хематологични разстройства и други. Внимателното мониториране и разбиране на трансфериновата динамика е от жизнено значение за правилната диагностика и управление на медицински състояния от такъв характер.

Защо се изследва?

Основните причини за назначаването на изследването включват симптоми на недостатъчност на желязо в организма, което може да доведе до анемия, характеризираща се с нисък брой червени кръвни клетки; оценка на метаболизма на желязото; натрупване на излишък от желязо в тъканите; оценка на резултатите от лечение с желязо; проследяване на определени хронични заболявания.

Кога да изследвам трансферин?

Симптомите, налагащи лечение на трансферин, включват умора, слабост, бледа кожа, главоболие, смущения в сърдечния ритъм и кървене на лигавиците. Други признаци са наличието на хронични заболявания и инфекции, генетична предразположеност.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се проведе сутрин на гладно.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

За възрастни: около 2,0 – 3,6 g/L (или 200 – 360 mg/dL)*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

22.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ