Какво е пикочна киселина?

Пикочната киселина е естествено съществуваща субстанция, която се образува при разграждането на пуриновите основи в организма. Пуриновите основи са част от някои хранителни продукти, като например червеното месо, морските дарове и определени видове зеленчуци.

Обикновено пикочната киселина се разтваря в кръвта и се филтрира от бъбреците, след което се изхвърля от организма чрез урината. В нормални условия нивата на пикочната киселина в кръвта са „под контрол“ и тя не причинява проблеми. Въпреки това, в някои случаи нивата на пикочната киселина могат да се повишат като резултат от намалена елиминация от бъбреците или увеличено производство в организма. Това може да доведе до натрупване в тъканите и формиране на кристали в ставите и бъбреците, което да предпостави развитието на подагра или урикозурия (камъни в бъбреците).

Важно е да се отбележи, че повишените нива на пикочната киселина в кръвта не винаги причиняват симптоми или заболявания. Въпреки това, ако този показател е завишен, следва да се консултирате с преглеждащия Ви лекар.

Защо се изследва?

Най-често изследването се назначава с цел диагностициране на подагра – метаболитно (обменно) заболяване, при което в ставите и околоставните структури се натрупват кристали на пикочната киселина. Високите ѝ нива могат да доведат освен до образуване на камъни в бъбреците и до бъбречна недостатъчност, поради неспособността на органите адекватно да елиминират излишните количества пикочна киселина от организма.

Заболявания, които също са свързани с увеличени нива на пикочна киселина са: псориазис, токсикози по време на бременност, чернодробна недостатъчност, левкози, лимфоми, миелом, хемолитична и мегалобластна анемии, при туморен разпад, хипертиреоидизъм и др. Някои медикаменти също оказват влияние. Това може да са дори ниски дози аспирин, диуретици, барбитурати, варфарин и други лекарства.

Кога да изследвам пикочна киселина?

• при повишена чувствителност или болки в ставите;
• при подуване (оток) в областта на става;
• при зачервяване на кожата около ставата (обикновено кожата е лъскава и топла)

Как да се подготвя за изследването?

Не е необходима специфична подготовка, но е препоръчително изследването да се провежда сутрин на гладно.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

• Мъже: <7 mg/dL*

• Жени: <5,7 mg/dL*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Срок за изпълнение (в работни дни)

1 ден

Цена

4.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ