Какво е урея?

Уреята е един от основните метаболити в човешкото тяло, произведен по време на разграждането на протеините. Изследването ѝ в кръвта е част от стандартните клинични тестове, наречени „биохимичен профил“ или „кръвна биохимия“. Произвежда се основно в черния дроб, но може да се образува и от бързо растящи тъкани (напр. ембрионална или туморна).

От черния дроб уреята се пренася чрез кръвта до бъбреците, където се изхвърля с урината. По-малко от 10% от произведената урея се елиминира чрез потта и през гастроинтестиналния тракт. Високите ѝ нива може да предполагат наличие на бъбречни и извънбъбречни заболявания, сред които чернодробно увреждане, запушване на пикочните пътища, сърдечна недостатъчност, кървене от гастроинтестиналния тракт. Ниските нива на урея обикновено не са от медицинско значение, но могат да бъдат свързани с някои редки генетични състояния или неправилна хранителна диета. Затова е необходимо при разчитането на резултатите да се потърси лекарска експертиза.

Защо се изследва?

Целта на измерването на уреята е да се оцени функцията на бъбреците – при подозрение за наличие на бъбречно заболяване или при вече поставена диагноза. Заедно с други показатели уреята е част и от изследванията, назначавани за диагностициране на извънбъбречни заболявания: чернодробно увреждане, запушване на пикочните пътища, сърдечна недостатъчност, кървене от гастроинтестиналния тракт. Измерването на уреята често се използва в комбинация с други биохимични показатели, за да се направи цялостна оценка на функцията на бъбреците и общото здравно състояние на пациента.

Кога да изследвам урея?

Повишената концентрация на урея в кръвта, наречена уремия, може да предизвика симптоми, предполагащи бъбречно заболяване. Те включват:

• мравучкане, изтръпване или усещане за преминаване на ток по ръцете и краката;
• отпадналост и бърза уморяемост;
• обърканост;
• гадене, повръщане и загуба на апетит;
• високо кръвно налягане;
• отоци;
• упорит сърбеж;
• промени в честотата на уриниране.

Как да се подготвя за изследването?

Не е необходима специфична подготовка, но е препоръчително изследването да се провежда сутрин на гладно.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

Възраст Стойност (mmol/l) Стойност (mg/dl)*
< 1 година <6,8 <41
1-18 години <6,47 <39
18-60 години <7,14 <43
60-90 години <8,13 <49

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Срок за изпълнение (в работни дни)

1 ден

Цена

4.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ