Какво е витамин B12?

Витамин B12, известен още като кобаламин, е съществен микронутриент за оптималното функциониране на организма. Като водоразтворим витамин има есенциална роля в поддържането на метаболитната стабилност и биохимичните процеси в организма. Участва в метилирането на хомоцистеина, което е съществено за метаболизма на аминокиселините и нуклеиновите киселини. Осигурява нормалния синтез на ДНК и РНК, както и формирането на червени кръвни клетки. Участва още в образуването на миелиновия обвив на нервните клетки и затова е важен за поддържането на неврологичното здраве. Наличието на витамин B12 в организма се осигурява от консумацията на животински продукти, като месо, риба, млечни продукти и яйца, както и от хранителни добавки. Необходимостта от витамин B12 е важен аспект от поддържането на оптимално здравословно състояние.

Защо се изследва?

Витамин B12 се изследва едновременно с фолиева киселина (витамин В9). Дефицитът на един от тях може да доведе до развитието на мегалобластна анемия. Хората, спазващи вегетарианска или веганска диета са изложени на риск от редуцирани нива на витамин B12 в организма, тъй като той не се съдържа в храните от растителен произход. При по-възрастни пациенти също е възможно по-трудното усвояване и натрупване на витамина.

Кога да изследвам витамин B12?

Състояния, които могат да наложат изследването на витамин B12, включват научатхроничен атрофичен гастрит; гастректомия; дългогодишна употреба на инхибитори на протонната помпа или Н2-рецепторни блокери; Болест на Крон; лимфом; резекция; хроничен алкохолизъм; продължаваща дългогодишна вегетарианска диета; СПИН.

Как да се подготвя за изследването?

Изследването следва да се провежда сутрин на гладно.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

145.4 – 569 pmol/l*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

22.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ