Салмонелата е един от най-често срещаните причинители на хранителни натравяния в световен мащаб.
Какво е салмонела?
Салмонела е общото название на над 1000 вида бактерии, които причиняват инфекциозното заболяване салмонелоза.
Инфектирането със салмонела възниква, когато достатъчно голям брой бактерии успеят да преминат през стомашните киселини и имунната защита на организма.
След навлизането им в тялото, бактериите Salmonella отделят токсини, които могат да причинят сериозни увреждания. Ендотоксините засягат вътрешните органи и нервната система, докато ентеротоксините атакуват чревната система, предизвиквайки възпаление и неприятни симптоми.
Салмонелната инфекция при човека протича с няколко основни клинични форми:
- гастроентеритна, която е и най-честата;
- септична, която се характеризира с продължителна висока температура, стомашно-чревно разстройство, промени в съзнанието, главоболие;
- бактериемия с или без извънчревни вторични локализации и безсимптомно хронично носителство.
Основните източници на салмонела са суровите храни като яйца, месо, непастьоризирано мляко и субпродукти. Бактерията може да бъде пренасяна и чрез плодове и зеленчуци, които са в контакт със замърсена почва или вода. Салмонелата е изключително устойчива – тя е способна да оцелява във водна среда за дълги периоди, често дори месеци, което увеличава риска от заразяване чрез замърсени водоизточници.
Салмонелоза
Салмонелозата е заразна токсикоинфекция, от която боледуват хората, кучетата, котките, домашните и диви животни. Поразява тънкото черво. Най-честите причинители на заболяването при кучетата са салмонелените щамове Sal. enteritidis и Sal. typhi murium, които са широко разпространени в природата.
Салмонелозата е остро протичаща бактериална инфекция, която възниква спорадично или под формата на епидемии.
Клиничната изява се характеризира със симптомите на гастроентерит – гадене, повръщане, болки в корема, диария и други.
Най-често това заразяването става в случаи на:
- Консумация на сурово месо или полусорови яйца;
- Непастьоризирани млечни продукти;
- Недобре измити плодове и зеленчуци;
- Неправилно съхранени хранителни продукти и недостатъчна термична обработка;
- Замърсени вода;
- Контакт с козината, перушината, кожата или изпражненията на заразени животни;
- Контакт с болен;
- Досег до повърхности и до контактни предмети.
Отслабена имунна система, ниски хигиенни навици или пътувания до страни с занижени нива на хигиена, биха могли да увеличат риска от инфектиране със салмонели.
Симптоми на заразяване
Салмонелата невинаги има изразена симптоматика. При някои хора не се забелязват значителни промени в здравето. Често срещаните симптоми се изявяват от 8 до 72 часа след контакта с бактерията. Те могат да бъдат:
- Диария и кръв в изпражненията
- Треска и болки в главата
- Обща стомашна неразположеност
- Стомашни спазми и болки
- Гадене и повръщане
- Невъзможност да задържаме храна и течности
Диагностициране на салмонела
Като за начало вашият лекуващ лекар следва да ви прегледа, като уточни симптомите и състоянието ви. За поставянето на конкретна диагноза обикновено се назначават лабораторни изследвания.
Диагностицирането на салмонелоза обикновено се извършва чрез изследване на фекална проба, но при нужда могат да бъдат изследвани и урина, кръв или жлъчка.
Микроскопското изследване на фецес, при което се откриват левкоцити и еритроцити в пробата свидетелства за инвазивността на причинителя. На изолираните чисти култури се прави биохимична идентификация и антибиограма.
Серологично изследване се прави с количествено измерване на антитела като тяхното нарастване има диагностично значение. Необходимо е изследването на два кръвни серума в интервал между двете проби поне две седмици.
В зависимост от симптомите и клиничната картина, могат да се вземат и други проби, като храчки, ликвор или гной.
Провеждат се анализи на вода и хранителни продукти, за да се установи източникът на заразата. От околната среда могат да бъдат изследвани питейна и отпадна вода, повърхности, предмети от домакинството, съдове и прибори за хранене, както и остатъци от храни и техните опаковки.
При хранителни токсикоинфекции, освен фекална проба, за анализ се използват повърнати материи, промивни води от стомаха и храни, консумирани от засегнатите.
Анален секрет
Аналният секрет е диагностична проба, която се използва за изследване на чревни инфекции, включително причинени от бактерии като Salmonella, Shigella, Escherichia coli и други патогени. Това е полезен метод за откриване на чревни заболявания, особено при пациенти с диария или други гастроинтестинални симптоми.
На редовни изследвания за носителство подлежат лица, които работят в заведения за обществено хранене и хранително-вкусовата промишленост, за да се предотврати разпространението на инфекцията.
При инфекция със салмонела обичайните симптоми включват стомашни спазми, диария и треска. Те обикновено се появяват в рамките на 8 до 72 часа след консумация на заразена храна и продължават до седем дни.
Възможни усложнения след салмонела
В повечето случаи не се изисква специализирано лечение. Важно е да се осигури почивка и прием на голямо количество течности, за да се подпомогне изхвърлянето на токсините от организма и да се предотврати тежка дехидратация, причинена от диарията и повръщането. Често инфекцията може да бъде придружена от главоболие и обща слабост.
Най-уязвими към последиците от дехидратация са малките деца, възрастните хора и лицата с отслабена имунна система. За тях консултацията с лекар е задължителна в случай на салмонелоза. Признаците на дехидратация включват суха кожа и лигавици, отпадналост, понижаване на кръвното налягане и учестен пулс.
Какво е лечението на салмонела?
В повечето случаи салмонела се излекува без необходимост от сериозно медикаментозно лечение. Болестните симптоми обикновено отшумяват в рамките на няколко дни до седмица с подходяща грижа за организма.
При по-леки форми на заболяването е достатъчно да се осигурят: почивка и
добра хидратация чрез увеличаване консумацията на течностите.
В по-тежки случаи, когато има риск от тежко обезводняване или оплакванията са остри, може да се наложи медицинско лечение. Вашият лекар може да назначи:
Антибиотици: Използват се за унищожаване на бактериите, особено при хора с отслабен имунитет или при наличие на усложнения.
Интравенозни вливания: Прилага се за възстановяване на баланса на течностите и електролитите в организма.
Лекарства против стомашно-чревно разстройство: Препарати като лоперамид могат да помогнат за облекчаване на симптомите, но употребата им трябва да бъде консултирана с лекар, за да се избегне риск от задържане на токсини в червата.
Защо да направите своите изследвания в Laboratoria.bg?
Ние предлагаме широк набор от изследвания в редица клинични направления, необходими за уточняване на диагнозата и за назначаване на адекватно лечение.
Laboratoria.bg е съвременно оборудвана медицинска лаборатория, съобразена с най-новите иновативни стандарти в областта на медицинските изследвания. Предлагаме богат избор от висококачествени медицински консумативи, гарантиращи надеждност и точност на резултатите.
При необходимост, може да се възползвате и от мобилно посещение и лаборант ще проведе желаното изследване във вашия дом.
Полезна информация по вълнуващи ви въпроси, може да намерите от бутон “Често задавани въпроси”. Там ще откриете информация и за евентуалната необходимост от предварителна подготовка, конкретно за вашето изследване