Какви са паразитите в храносмилателния тракт?

Микроскопско изследване на изпражненията се прави с цел установяване на чревни паразити в храносмилателния тракт. Обхваща различни видове едноклетъчни (протозои) и червеи (хелминити) – глисти, тении, острици. Наблюдението под микроскоп може да открие форми на едноклетъчни паразити, ларви, яйца и паразитни червеи, както и да оцени подвижността на паразита.

Паразитът е жив организъм, който се храни с части или жизнено необходими продукти от друг организъм. Паразитите са чести причинители на чревни инфекции, най-вече при децата.

Запази час за изследване

В кои случаи се прави изследване за паразити?

Най-често причините за направа на това изследване са:

 • За диагностициране на причината за продължителна диария;
 • Да се ​​определи наличие на паразити в долната част на храносмилателния тракт и ако има, те да се идентифицират;
 • За прием в детско заведение – ясла и детска градина;
 • За проследяване на ефективността на противопаразитна терапия.
 • При контакт със заразени с паразити при ползване на общи санитарни условия;
 • Пътуване в райони с повишен риск от паразитни инфекции;
 • Профилактика при определени професии, които включват работа с животни.

Заяви изследване

  Кога се препоръчва изследването за паразити?

  Изследването за паразити се препоръчва, когато пациентът е консумирал замърсена вода или храна с неясен произход (например вода от поток или езеро), посетил е държава с горещ климат или е бил в контакт със заразено лице. В допълнение, следните симптоми сочат за протичаща инфекция:

  • продължителна диария;
  • болка в корема;
  • гадене, повръщане;
  • кръв, слуз в изпражненията;
  • отслабване без видима причина;
  • повишена температура и отпадналост.

  Паразитната инфекция е особено опасна за определени групи хора: деца, възрастни хора, пациенти с отслабена имунна система, като ХИВ-инфектирани. В такива случаи инфекцията може да доведе до тежки симптоми и усложнения.

  Необходима ли е подготовка за изследването за паразити?

  В рамките на 72 часа преди вземането на материал за изследване на фецес изключете приема на лаксативи, използването на ректални супозитории, масла, ограничете приема на лекарства, които влияят на чревната подвижност (беладона, пилокарпин и др.) и на цвета на изпражненията (желязо, бисмут, бариев сулфат).

  Фецес не бива да се изследва преди да са минали 10 дни след провеждане на рентгново контрастно изследване на гастроинтестиналния тракт с бариева каша; и по време или 14 дни след провеждане на антибиотична терапия.

  Как се взема проба от фецес за изследване за паразити?

  Проба – фекална проба

  Необходимо е предварително да закупите в аптека стерилен контейнер за фецес. В него се събира проба от изпражненията след естествено изхождане. Преди да пристъпите към дефекация направете хигиенен тоалет и се подсушете. Събирайте изпражненията от чиста и неабсорбираща повърхност – това може да бъде найлонов плик или детско гърне.

  Уверете се, че в биоматериала не попадат чужди примеси като вода, урина, генитални секрети, дезинфектанти и химикали. При пеленачета може да се събере проба директно от пелената. Не събирайте материал от тоалетната чиния!

  Отделете количество с големината на лешник от три различни места на фецеса като използвате лъжичката, прикрепена към капака на контейнера. Количество от 3-5 грама е напълно достатъчно за анализ, а ако фекалните маси са течни, тогава отделете 2-3 мл.

  Важно! Трябва да доставите материала в лабораторията до 2 часа след отделянето му.

  • Метод – Микроскопско изследване
  • Референтни стойности – Не се откриват паразитни форми.
   – Интерпретация на резултатите – Резултатите от изследването се представят качествено:

  положителен/ отрицателен

  Отрицателният резултат от теста не винаги означава липса на паразити в тялото. Може да е свързано с малкия им брой в тестовата проба или с техния жизнен цикъл – в някои моменти може те да не се отделят с изпражненията. За да сте сигурни в резултата, се препоръчва да направите повторни тестове след 3-7 дни.

  Запази час за изследване