Какво е калций?

Изследването на калций в серума определя нивата му в организма. Той е важен минерален компонент, отнасящ се до костите и зъбите. Има важна роля в предаването на нервните импулси, мускулните контракции и движения, в извършването на сърдечната дейност и коагулационните процеси. Лабораторният тест на калций се използва за проследяване и контрол на заболявания на костите, бъбреците, паращитовидните жлези и гастроинтестиналния тракт. Свързан е с нивата на фосфор, витамин D както и с протеиновите нива в организма (главно на албумин), затова при назначаване на кръвни изследвания обикновено се провеждат заедно.

Защо се изследва калций?

Калцият е основен градивен елемент на костите, затова изследването може да помогне за оценка на риска от развитие на остеопороза или за наблюдение на напредъка ѝ, в случай че вече е диагностицирана. Състояние, при което също се назначава изследване на калций, е хиперкалцемията, за която е характерно прекалено високото ниво на минерала. Хиперкалцемията може да бъде свързана и с проблеми на  паратиреоидните жлези, някои видове рак, прекомерен прием на калций чрез храната или употреба на някои лекарства. Калцият е необходим и за нормалната функция на щитовидната жлеза, затова при хиперпаратиреоидизъм, нивото му може да бъде повишено или понижено.

Кога да се изследвам калций?

Честните болки в костите, намалената им плътност, хиперкалцемията, неволното изпускане на урина, гаденето, твърде сухата кожа, слабостта в тялото и повишената жажда могат да бъдат симптоми на нарушени нива на калций в организма. Изследването се назначава и при оценка на функцията на бъбреците и откриване на възможни бъбречни заболявания, както и за нарушения в калциевия метаболизъм при определени злокачествени заболявания или при прием на определени лекарства, които могат да повлияят на нивото на калций в тялото.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв (серум)

Какви са референтните стойности?

Възраст mmol/l*
Деца (0 – 10 дни) 1,9 – 2,6
Деца (10 дни – 12 години) 2,25 – 2,75
Деца (12 – 18 години) 2,1 – 2,55
Възрастни (18 – 60 години) 2,15 – 2,5
Възрастни (60 – 90 години) 2,2 – 2,55
Възрастни (> 90 години) 2,05 – 2,4

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Срок за изпълнение (в работни дни)

1 ден

Цена

4.00 лв. 
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ