Какво е остеопороза?

Остеопорозата е медицинско състояние, характеризиращо се с увредена плътност на костите и тяхната структура. При това заболяване костите стават по-тънки, по-крехки и по-лесно се счупват. Обикновено остеопорозата засяга стареенето на костите и може да бъде свързана с намалено количество на минерали като калций в костите.

Кои са симптомите на остеопорозата?

Симптомите на остеопорозата обикновено не се появяват докато не настъпи костно счупване или структурни проблеми, но могат да включват:

 • Болка в костите.
 • Намаляване на височината поради счупени или смачкани позвоночни тела.
 • Лесни счупвания на кости, дори при минимална травма или напрежение.
 • Изкривяване на гърба (кифоза).

Рискови фактори, неподдаващи се на коригиране:

 • Пол – Много по-вероятно е жените да развият остеопороза, отколкото мъжете.
 • Възраст – Колкото по-възрастни сте, толкова по-голям е рискът от остеопороза.
 • Раса – Имате най-голям риск от остеопороза, ако сте от бялата раса или с азиатски произход.
 • Семейна история – Наличието на родител или близък роднина с остеопороза ви излага на по-голям риск, особено ако майка Ви или баща Ви са имали фрактури на бедрена шийка на тазобедрената става.
 • Размери на тялото Мъжете и жените, които имат малки размери на тялото, имат по-висок риск, тъй като могат да имат по-ниска костна маса, която да черпят от възрастта си.
 • Нива на хормоните – Остеопорозата се среща по-често при хора, които имат твърде много или твърде малко определени хормони в организма си. Пониженото ниво на половите хормони обикновено отслабва костите.

Намаляването на нивата на естроген при жените в менопауза е един от най-силните рискови фактори за развитие на остеопороза. Мъжете имат постепенно намаляване на нивото на тестостерон с напредване на възрастта.

Лечение за рак на простатата, което намалява нивoтo на тестостерон при мъжете, и лечение за рак на гърдата, което намалява нивoтo на естроген при жените, могат да ускорят костната загуба.

С какво е най-опасна остеопорозата?

Остеопорозата може да бъде опасна поради свързаните с нея рискове от счупвания и други медицински проблеми. Тя сама по себе си не е пряко опасна, но последиците от това заболяване могат да бъдат сериозни и дори фатални в някои случаи.

Един от най-опасните аспекти на остеопорозата е повишеният риск от счупвания, особено на крехки кости като кръстните кости, бедра и гръбначен стълб. Счупванията при хора с остеопороза могат да бъдат тежки и да предизвикат сериозни проблеми като хирургични операции, леглово лечение и дори увреждане, влошаващо качеството на живот.

Счупванията на бедрата, могат да бъдат опасни за възрастни хора, защото често довеждат до трайни увреждания. Такова счупване може да доведе до ограничена подвижност, хронична болка и дори инвалидизация.

Кои са основните методи за изследване на остеопорозата?

Изборът на методи за изследване на остеопорозата зависи от индивидуалните фактори, като възраст, пол, медицинска история и наличие на симптоми.

Лекарят ще определи най-подходящия метод или комбинация от методи, за да направи точна оценка на здравето на вашия скелет и риска от остеопороза.

 • Денситометрия (DXA сканиране): Това е най-често използваният метод за измерване на костната плътност. Този тест използва рентгенови лъчи, за да определи плътността на костите и да даде информация за риска от остеопороза.
 • Клинична оценка на риска: Лекарите използват различни клинични фактори и въпросници, за да оценят риска от остеопороза. Това включва оценка на възрастта, пола, историята на счупвания на кости, наличието на други медицински състояния и фактори за риск, като например употребата на тютюневи изделия или алкохол.
 • Биохимични тестове: Биохимичните тестове могат да измерват нивата на калций, фосфор, витамин D и други важни фактори, свързани с костното здраве. Тези тестове се извършват в медицински лаборатории и са полезни за оценка на наличието на недостатъчност на калций или витамин D, които могат да допринесат за остеопорозата.
 • Сканиране на гръбначния стълб: Специални скенери могат да се използват за оценка на костната плътност. Тези данни са полезни за оценка на риска от счупвания на прешлените, които са често свързани с остеопорозата.
 • Биопсия на костите: Биопсията на костите е инвазивна процедура, при която се взема малък образец от костната тъкан за анализ. Този метод се използва рядко и обикновено при по-сложни случаи, когато другите методи не предоставят достатъчно информация.

Какво е Денситометрия (DXA сканиране)?

Изследванията на костна плътност, известни още като денситометрия (или DXA сканиране), са специални медицински процедури, които се използват за измерване на плътността на костите.

DXA (двоен рентгенов абсорпциометър) е най-често използваният метод за измерване на костна плътност. Пациентът се излага на много ниски нива на рентгенови лъчи, които преминават през костите. Машината измерва количеството рентгенови лъчи, които се абсорбират от костите, и този процес предоставя информация за костната плътност.

Резултатите от DXA сканирането се представят като T-стойност (който сравнява костната плътност на пациента с нормалните стойности за възрастта и пола му) и Z-стойност (който сравнява костната плътност на пациента с референтни стойности от младо зрялото население със същия пол). Негативни T-стойности показват намалена костна плътност и повишен риск от остеопороза.

На базата на резултатите от DXA сканирането, лекарите могат да определят риска от остеопороза и счупвания на кости. Този резултат често се използва за предписване на подходящо лечение и мерки за предотвратяване на костни счупвания.

Необходима ли е предварителна подготовка за провеждане на изследването?

Преди да се подложите на DXA сканиране, винаги е добре да се консултирате с лекаря си и да следвате инструкциите, които сте получили от медицинския персонал, за да се уверите, че ще бъдете подготвени правилно за процедурата.

За DXA сканиране (денситометрия) обикновено не се изисква значителна предварителна подготовка. Въпреки това, в зависимост от конкретния случай, може да се дадат някои инструкции преди изследването.

 • Дрехи: премахнете всички метални предмети, като бижута, колани и копчета, които може да се намерят в областта на тялото, подлагано на сканиране, тъй като те могат да внесат изкривявания в резултатите.
 • Хранене и витамини: няма специални изисквания относно храненето преди изследването; ако приемате хранителни добавки или лекарства, които съдържат калций или витамин D, може да бъдете посъветвани да ги приемате след сканирането.
 • Бременност и радиационен риск: ако сте бременна или считате, че може да сте бременна, трябва да уведомите лекаря или техниците, тъй като излагането на рентгенови лъчи на бременна жена може да бъде вредно за развитието на бебето.
 • Здравни проблеми: ако сте били подложени на предишни хирургични процедури, е важно да информирате лекаря преди изследването.Top of Form

Kакво е лечението и какво да направим за профилактика?

Лечението и профилактиката на остеопорозата са важни за подпомагане на здравето на костите и намаляване на риска от счупвания. Вотът някои от методите за лечение и профилактика:

Лечение на остеопорозата:

Лекарства: Съществуват различни класове лекарства, които се използват за лечение на остеопорозата, включително бисфосфонати, селективни модулатори на естрогенни рецептори (SERMs), терипаратид (паратормон), деносумаб и други. Лекарствата се предписват според индивидуалните нужди и рискове на пациента.

Калций и витамин D: Поддържането на правилните нива на калций и витамин D в организма е важно за здравето на костите. Лекарят може да предпише хранителни добавки, ако тези вещества са недостатъчни.

Физическа активност: Редовната физическа активност, особено тази, която включва натоварване на костите като ходене и трениране с тежести, може да помогне за поддържането на здрави кости.

Здравословно хранене: Здравата диета, богата на калций и други важни хранителни вещества, играе роля в поддържането на здравето на костите.

Избягване на рискови фактори: Ограничете употребата на алкохол, тютюневи изделия и намалете консумацията на кафеин, които могат да влияят на здравето на костите.

Профилактика на остеопорозата:

Редовни изследвания: Поръчайте изследвания за костната плътност, особено ако имате фактори за риск или ако сте в по-напреднала възраст.

Здравословен начин на живот: Поддържайте активен начин на живот, съчетан с здравословна храна, богата на калций и витамин D.

Профилактични мерки при риск: Ако имате фактори за риск, като например история на остеопороза в семейството или намалено ниво на естроген след менопаузата, консултирайте се с лекаря си за профилактични мерки.

Избягване на падания: Тъй като счупванията са често свързани с остеопорозата, предпазването от падания, като използвате помощни средства, може да бъде важно за предотвратяване на счупвания.

Лечението и профилактиката на остеопорозата трябва да се извършват под надзор и съвет на лекар, който може да изготви индивидуален план за грижа, съобразен с вашите нужди и рискове.

ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ