Урината се произвежда непрекъснато от бъбреците. Под влияние на кръвното налягане кръвната плазма се филтрира през специални структури в бъбречния паренхим. Този филтрат след това се концентрира, обогатявайки се с отпадни продукти, йони и ароматни съединения.

Всичко това се осъществява в самите бъбреци, като общото количество урина за денонощие достига около 1.5-2 литра. Получената урина е с кехлибареножълт цвят и е напълно бистра. Наличието на кръв в урината, което се нарича хематурия, е патологичен симптом и често първият сигнал за заболяване.

Въпреки че причините често могат да бъдат незначителни, е важно те да бъдат търсени системно и целенасочено.

Запази час за изследване

Какво е хематурия?

Наличието на видима кръв  (хематурия) не е нормално състояние и е повод за консултация с лекар, дори тя да изчезне бързо или спонтанно. Хематурията сама по себе си не е заболяване. Тя обаче често сигнализира за здравословен проблем и поради тази причина този тип симптоматика не бива да бъде подценявана.  Причината за хематурията задължително трябва да се уточни, защото понякога може да е следствие и на тежко заболяване.

Когато урината е червена или розова, това може да бъде свързано с кръв в урината и се нарича „макроскопска“ или „видима“ хематурия. Понякога кръвта е в урината, но не се вижда лесно и се нарича „микроскопска“ хематурия, тъй като може да се види само под микроскоп.

Има  медикаменти, които разреждат кръвта (антикоагуланти или антиагреганти), които  биха могли да засилят хематурията,  но сами по себе си те не са достатъчни да я обяснят.

Заяви изследване

  Причини за наличие на хематурия

  Най-типичните причини за възникване на този проблем са:

  • Инфекция на пикочните пътища;
  • Увеличена простата при възрастни мъже;
  • Камъни в бъбреците или пикочния мехур;
  • Период  на цикъл при жените;
  • Инфекция на простатата;
  • Заболяване на бъбреците;
  • Бъбречна травма;
  • Рак на пикочния мехур (най -вече при пушачи);
  • Рак на бъбреците;
  • Рак на лигавицата на пикочните пътища;
  • Лекарства против подуване (хапчета за подуване на ставите и болка);
  • Тежка тренировка.

  Какви са възможните грешки при откриване на причината за кръв в урината?

  Употребата на някои храни и лекарствени вещества, както и приема на течности може да доведе до първоначално грешно предположение. Някои храни като цвекло и ревен – дават специфичен червен цвят на урината.

  При прием на някои антибиотици и медикаменти  се съобщава за евентуални странични ефекти и при наличие на промяна в цвета на урината  не забравяйте да прочетете  упътването на лекарството.

  Ако приемате   малко количество течности – без обезводняване (дехидратация) урината е силно концентрирана, това води до промяна в цвета й и наподобява наличие на кръв в урината.

  Приемът  на прекалено голямо количество течности може да доведе до прекалено голямо разреждане на урината и кръвта да не бъде установена. При жени – понякога наличието на гинекологично кървене, може да доведе по погрешна диагноза, че има наличие на червени кръвни клетки в урината.

  Как се  доказва кръвта в урината?

  Най-сигурно това става чрез лабораторно изследване на урината, като е достатъчно да занесете  шишенце с  урина  в най-близката лаборатория, а резултатите обикновено са готови до 1-2 часа. В същност при добро желание можете да го направите и сами като използвате специални тест-ленти, които буквално за 1 минута могат да покажат дали става въпрос за кръв в урината, но за по-сигурно Ви препоръчвамe да оставите това на професионалисти.

  Какви изследвания са необходими  за поставяне на диагноза при кръв в урината?

  В зависимост от оплакванията и в  зависимост от възрастта на пациента (дете или възрастен човек), вашият лекар може да назначава различни изследвания:

  • Изследване на урина – изключително важен и полезен метод, особено в случаите на невидима с просто око (микроскопска) хематурия. Необходимото количество  е около 10-15 мл.
  • Изследване на кръв – пълна кръвна картина, показатели за кръвосъсирването – фибриноген, протромбиново време, време на кървене, време на съсирване и др.
  • Ехография (ултразвук) на бъбреците и пикочния мехур – важно е пациента да е приел достъчно количество течности и пикочния мехур да бъде добре изпълнен с урина. Изследването е достъпно във всеки урологичен кабинет.
  • Микробиологично изследване на урина – в случаите когато причината за кръвта  е инфекция, чрез  това изследване  се получава информация за бактерията и подходящите антибиотици за нейното лечение.
  • Цистоскопия – Изследването се провежда в стерилна обстановка,  под упойка. Това е  метод за изследване на пикочния канал (уретрата) и пикочния мехур.  Дава важна информация  в случаите, когато и диагнозата и причините са неясни. Възможно е извършване на биопсия от лигавицата на пикочния мехур.
  • Компютърна томография (скенер) и ядреномагнитен резонанс се прилагат при неясни случаи, както и за допълнително уточняване на вече установени заболявания.

  Какво да направите ако имате кръв в урината?

  Кръвта в урината в 9 от 10 случая е признак на някакъв проблем, който може да се окаже  лесно отстраним и дори “банален”.  Но може да става въпрос  и за страшна или опасна болест, а без преглед при специалист няма как бъдете сигурни. Изследванията и прегледите са лесно достъпни  и не са  болезнени или  страшни.

  Кръвта в урината  винаги е предупредителен знак, който лекарят трябва да изясни, защото хематурия може да показва и  сериозно заболяване.
  Това е най-важното послание, което всеки трябва да знае.

  Временно червено оцветяване на урината може да бъде безвредно. Може да е резултат от консумация на цвекло или боровинки, например. Най-честата причина за   кръвта  в урината  може да е цистит  или преминаваща песъчинка от бъбрека, причинила кървенето.

  Кръвта в урината обаче е и основният симптом на рак на пикочния мехур и е вторият по честота урологичен тумор. Тъй като няма задължителен скринингов тест за рак на пикочния мехур, информация за ранните предупредителни признаци на това злокачествено заболяване е от съществено значение.

  При  наличие на  кръв в урината, независимо дали  е  констатирано  еднократно или се появява  епизодично:

  • Посетете вашия  личен лекар, той ще направи необходимите минимални изследвания за установяване на проблема или ще ви насочи към уролог.
  • Не предприемайте самолечение;
  • Не си поставяйте сами диагнози, които често са погрешни и водят до подценяване на проблема;
  • Ако сте приемали  оцветяващи храни или сте започнали прием на нов медикамент (проверете в листовката му за възможни промени в цвета на урината), вероятно проблема е съвсем безобиден;
  •  Изследването на урина трябва да бъде сутрин или да не сте уринирали около 3-4 часа, ако изследването ще се извърши през останалата част от деня. Целта е получване на реална и достоверна информация за относителното тегло и броя на червените и бели кръвни телца във вашата уринна проба.

  Лечението на кръвта в урината зависи от причнината. При някои от заболяванията лечението е само оперативно, при други се налага лечение със специализирани средства.

  Запази час за изследване