Поглеждайки върху древните страници на медицинската история, изследването на урината изниква като един от най-старите и най-разпространените диагностични методи. Тази практика не просто диагностицира заболявания на бъбреците и пикочните пътища, но служи и като прозорец към състоянието на много други вътрешни органи и системи. Изследването на еритроцити в урината(уринен седимент) представлява микроскопски анализ на прясна урина.

Урината е като източник на скрити послания, които могат да разкрият тайните на нашето здраве. Тя носи в себе си цял спектър от информация – от състава на химичните си съединения до физичните й характеристики. Изследването на урината ни позволява да засечем аномалии в електролитния баланс, наличието на инфекции, нарушения в функцията на бъбреците и други медицински проблеми.

Запази час за изследване

Какво представлява уринният седимент?

Уринният седимент представлява неразтворимите компоненти, които се утаяват след центрофугиране на урина. Той е от съществено значение за диагностиката, като се използва като връзка между болестта и симптомите. Наличието на различни клетки може да даде информация за различни заболявания и състояния на организма.

Микроскопското изследване предоставя ключова информация за състоянието на пикочните пътища и други системи в организма. В това отношение, всяка клетка и кристал имат своята история и значение.

Какво се определя от изследването na еритроцити в урината?

Чрез микроскопското изследване на урина може да се открие наличието на клетки – еритроцити в урината (червени кръвни клетки), левкоцити (бели кървни клетки), епителни клетки (клетки, покриващи стената на пикочните пътища), цилиндри (натрупване на белтъци с цилиндрична форма), кристали, бактирии или гъбички.

Заяви изследване

  Подготовка преди изследване

  За надеждни резултати от изследването трябва да се изследва средната порция от първа сутрешна урина, след като гениталиите се измият добре.

  Проба – Урина.

  Метод – Микроскопско изследване.

  Референтни стойности – За микроскопското изследване:

  Параметър Референтни стойности
  Еритроцити 0-1 / HPF

  Анализ на резултатите от изследването

  Повишен брой на еритроцитите

  Нормално в урината се среща малък брой червени кръвни клетки (еритроцити). Ако този брой е повишен, т.е. ако има кръв в урината (хематурия), това може да бъде индикатор за различни заболявания – от бъбречни заболявания и проблеми на кръвта до сериозни състояния като рак на пикочния мехур. Въпреки това, повишеният брой еритроцити може да бъде причинен и от по-незначителни състояния, както и от замърсяване на урината с менструална кръв или кръв от хемороиди.

  Важно е да се отбележи, че микроскопският външен вид на еритроцитите може да бъде от полза за определяне на точното място на проблема. Например, формата и размерът им може да даде указания за това дали проблемът е в бъбрека, пикочния мехур или инфекция в друга част от урогениталния тракт.

  Така, чрез анализ на еритроцитите в урината можем да получим важна информация за здравето на бъбреците и урогениталния тракт като цяло, като внимателно оценим контекста и другите симптоми на пациента.

  Кръвта в урината – симптом или заболяване?

  Според това дали кръвта в урината променя цвета й, разделяме хематурията на :

  • Видима (макроскопска) – кръвта е ясно видима; видимо оцветяване на урината
  • Невидима (микроскопска) – установява се само в лаборатория, при изследване на урината под микроскоп.

  В зависимост от причината за появата и с урината, кръвта може да се наблюдава в:

  • в началото на уриниране;
  • в края на уринирането;
  • през цялото време на уринирането.

  Наличието на кръв в урината е симптом на редица урологични заболявания, като например:

  • камъни в бъбреците;
  • доброкачествена простатна хиперплазия (увеличена простата);
  • възпалителни заболявания (цистит, пиелонефрит);
  • онкологични заболявания ( рак на бъбрека, рак на простатата, рак на пикочния мехур;
  • травми на отделителната система и понякога на редица вродени заболявания.

  Повишени еритроцити в урината обаче може да се установи и в редица други заболявания като:

  • нефрологични (гломерулонефрити);
  • васкулити (забололявания на кръвоносните съдове);
  • хематологични (заболявания на кръвта);
  • както и при прием на медикаменти водещи до забавено и удължено съсирване на кръвта (антикоагуланти и антиагреганти).

  Как се лекува хематурията?

  Лечението зависи от причината за хематурията. В случаите на инфекции на уринарния тракт се прилага антибиотична терапия. При други проблеми като камъни или тумори може да се наложи хирургическо лечение.

  Защо да изберете laboratoria.bg вашите изследвания?

  В нашата лаборатория сме посветени на една основна цел – да предложим на вас, нашите пациенти, комплексна и персонализирана лабораторна диагностика. Ние се стремим да разберем вашите индивидуални нужди и специфични изисквания, за да можем да ви предложим най-подходящите изследвания и най-доброто възможно обслужване.

  Вярваме, че всяка единична здравна грижа е уникална и заслужава индивидуално внимание. Затова сме тук, за да дадем нашия принос към вашето благосъстояние и здраве, както и на вашите близки.

  Нашата мисия е да създадем удобна и надеждна среда, където можете да се чувствате уверени, че получавате висококачествена медицинска грижа, съобразена с вашите индивидуални потребности.

  Запази час за изследване