Какво е хомоцистеин?

Хомоцистеинът е аминокиселина, която се образува по естествен път в човешкото тяло при разграждане на други аминокиселини, наречени метионин и цистеин. Нивата на хомоцистеин в кръвта се регулират от различни фактори и процеси, включително тези, свързани с витамини B6, B12, фолиева киселина и фолати.

Когато нивата на хомоцистеин станат прекомерно високи, се обуславят различни здравословни проблеми, сред които кардиоваскуларни заболявания, включително атеросклероза, инфаркт на миокарда и инсулт. Високите нива на показателя от друга страна може да повлияят на здравето на бъбреците и да изложат пациента на риск от развитие на хронична бъбречна недостатъчност. Други рискови фактори включват развитието на неврологични заболявания, като Алцхаймерова болест и деменция. Високите нива на хомоцистеин повлияват и на минералната плътност на костите, което може да доведе до остеопороза.

Защо се изследва?

При променени нива на хомоцистеин може да се образуват плаки в стените на кръвоносните съдове, което да доведе до стенози и запушвания. Високите нива на хомоцистеин могат да повлияят на здравето на бъбреците и да допринесат за развитието на хронична бъбречна недостатъчност.

Кога да изследвам хомоцистеин?

Хора с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания или със семейна история на такива проблеми, както и тези със заболявания като диабет тип 2, хипертония (високо кръвно налягане) или атеросклероза (натрупване на плаки в стените на артериите) могат да бъдат посъветвани да изследват хомоцистеин, за да се оцени сърдечно-съдовият им риск.

Как да се подготвя за изследването?

Не е необходима предварителна подготовка.

Какъв е видът на изследването?

Венозна кръв

Какви са референтните стойности?

За хомоцистеин в плазмата: 5-15 μmol/L или 0.76-2.28 μg/mL*

*Резултатите от всеки вид изследване следва да се интерпретират от лекуващия лекар, провеждащ лечението на пациента. Посочените стойности са с информативен характер и не отменят консултацията със специалист.

Цена

37.00 лв.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ