Какво е пикочна киселина?

Пикочната киселина е краен продукт от обмяната на пурини – вещества, които се съдържат както в клетките на човешкото тяло, така и в някои храни (като месо, морски дарове и бобови култури). Тя се образува в черния дроб и се излъчва основно чрез бъбреците.

Запази час за изследване

Знаете ли какво показват нивата на пикочната ви киселина?

Пикочната киселина е естествен продукт от разграждането на пурините в организма. Когато се натрупва в кръвта, може да доведе до състояния като подагра, бъбречни камъни и възпалени стави. Но как да разберем, че има проблем?

Често липсват симптоми, докато не стане твърде късно. Именно затова редовното изследване на пикочна киселина в кръвта е важно, особено при хора с наднормено тегло, високо кръвно налягане, диабет или фамилна обремененост.

Един прост кръвен тест може да покаже дали има риск и да даде възможност за навременни промени в начина на живот или лечение.

Знаете ли какви са вашите стойности? Не чакайте болката да ви напомни – проверете навреме.

Заяви изследване

    При нормални нива, пикочната киселина не създава проблеми. Когато обаче концентрацията ѝ в кръвта се повиши (състояние, известно като хиперурикемия), може да се образуват кристали, които се натрупват в ставите и тъканите – често срещана причина за подагра.

    Различни механизми могат да доведат до повишени нива на пикочна киселина в организма. Обикновено това се дължи на едно от две основни нарушения – повишено производство или намалено елиминиране на киселината от тялото. В някои случаи се наблюдава и комбинация от двете.

    Повишеното производство може да бъде свързано с усилено разграждане на клетки, каквото се наблюдава при определени терапии за рак (напр. химиотерапия). Макар и по-рядко, съществуват и наследствени метаболитни нарушения, при които организмът образува прекомерно количество пикочна киселина.

    От друга страна, намаленото изчистване на пикочна киселина най-често се дължи на нарушена бъбречна функция. Бъбречни заболявания или други състояния, които затрудняват филтрацията, могат да доведат до задържане на този отпадъчен продукт в кръвта. Ниските нива на пикочна киселина могат да имат неблагоприятен ефект върху здравето, особено при пациенти със заболявания на централната нервна система.

    Проучвания показват, че понижените стойности на пикочна киселина могат да бъдат свързани с по-лоша прогноза при състояния като множествена склероза. Освен това, ниските нива могат да повишат чувствителността към някои вирусни инфекции и да увеличат риска от усложнения, например при вирусен менингит.

    Това подчертава ролята на пикочната киселина не само като метаболитен отпадъчен продукт, но и като потенциален неврозащитен фактор. Интересен е фактът, че ниските нива на пикочна киселина рядко имат клинично значение и обикновено не изискват допълнителна диагностика.

    При определени състояния, като прееклампсия по време на бременност, измерването на пикочната киселина може да бъде част от оценката на риска и състоянието на пациента.

    Запазването на баланс на пикочната киселина е важно за нормалната обмяна на веществата и за намаляване на риска от възпаления, ставни болки и бъбречни усложнения.

    Проследяването на оптималните нива на пикочната киселина чрез лабораторно изследване е важна част от профилактиката при пациенти с метаболитен синдром, бъбречни заболявания, диабет или високо кръвно налягане.

    Какви са симптомите на повишена пикочна киселина?

    Високите нива на пикочна киселина (хиперурикемия) често протичат без симптоми в началните си фази. Въпреки това, когато нивата ѝ станат прекалено високи и започнат да се натрупват кристали на пикочната киселина в тъканите, могат да се появят различни клинични прояви, най-често свързани с подагра и бъбречни нарушения.

    Най-честите симптоми включват:

    • Остра болка в ставите – обикновено в палеца на крака, но може да засегне и глезени, колене, китки
    • Подуване, зачервяване и затопляне на ставата
    • Скованост и чувствителност при движение
    • Топуси – подкожни натрупвания на уратни кристали (при хронична подагра)
    • Бъбречни камъни – болка в кръста, затруднено или болезнено уриниране
    • Често уриниране, гадене, умора – при засягане на бъбречната функция

    Единственият сигурен начин за откриване на повишена пикочна киселина е чрез кръвен тест. Ранната диагностика помага за предотвратяване на сериозни усложнения.

    Запази час за изследване

    Какви са причините за повишени нива на пикочна киселина?

    Покачването на пикочната киселина в кръвта може да се дължи на редица фактори, свързани както с начина на живот, така и със здравословното състояние. Ето някои от най-честите причини:

    • Честа консумация на алкохол, особено бира – алкохолът затруднява изчистването на пикочната киселина от организма.
    • Хранителен режим с високо съдържание на пурини – храни като червено месо, субпродукти и морски дарове водят до повишено образуване на пикочна киселина.
    • Инфекции и възпалителни процеси – могат да ускорят разграждането на клетките и да повишат производството на киселината.
    • Онкологични и автоимунни заболявания, като левкемия, псориазис и някои видове анемия.
    • Химиотерапия и лъчетерапия – при лечение на рак често се наблюдава масова клетъчна смърт, водеща до повишени нива.

    Контролът върху тези рискови фактори е от съществено значение за превенцията на подагра и други усложнения.

    Запази час за изследване

    Какви са рисковете, ако високите стойности на пикочната киселина не се контролират?

    Ако високите стойности на пикочната киселина (хиперурикемия) не се контролират своевременно, могат да възникнат сериозни здравословни проблеми. Ето най-честите рискове:

    Подагра

    Най-познатото усложнение при висока пикочна киселина е подаграта – болезнено възпалително състояние на ставите. Уратните кристали се натрупват, най-често в ставата на палеца на крака, причинявайки:

    • силна болка
    • зачервяване и подуване
    • ограничено движение

    Камъни в бъбреците

    Кристалите на пикочната киселина могат да се отлагат в бъбреците, което води до:

    • образуване на камъни
    • болки в кръста
    • затруднено или болезнено уриниране

    риск от инфекции и бъбречна недостатъчност при хронични случаи

    Хронична бъбречна болест

    Продължително повишените нива могат да увредят бъбречната функция и да доведат до трайно влошаване на бъбречната дейност.

    Сърдечно-съдови заболявания

    Някои проучвания свързват високата пикочна киселина с повишен риск от:

    • хипертония
    • инсулт
    • сърдечен удар

    Метаболитен синдром и диабет

    Хиперурикемията често се среща заедно с инсулинова резистентност, наднормено тегло и високо кръвно – ключови елементи на метаболитния синдром.

    Ранното откриване и контрол върху нивата на пикочна киселина чрез подходящ режим, хранене и медикаменти (ако е необходимо) значително намалява риска от усложнения.

    Запази час за изследване

    Какви са изследванията за определяне нивото на пикочна киселина

    За определяне на нивата на пикочната киселина се използват няколко основни изследвания, които помагат да се оцени нейното количество в организма и евентуален риск от заболявания. Ето кои са най-често прилаганите методи:

    Кръвен тест за пикочна киселина (серумна уратна концентрация)

    Най-често използваното изследване. – Извършва се чрез стандартна кръвна проба с венозна кръв, вземата сутрин на гладно.

    Необходима ли е подготовка за теста? – Възможно е да не е необходима, но някои институции препоръчват гладуване. Спазвайте инструкциите, дадени от лекаря.

    Показва текущото ниво на пикочна киселина в кръвта

    Референтните стойности варират, но обикновено са:

    За мъже: 210–420 μmol/L (3.5–7.0 mg/dL)

    За жени: 150–350 μmol/L (2.5–5.8 mg/dL)

    Изследване на пикочна киселина в урина (24-часова урина)

    Проследява количеството пикочна киселина, отделяно с урината за 24 часа

    Полезно за установяване дали причината за повишените нива е повишено производство или намалено изчистване

    Указания за вземане на проба за изследване на пикочна киселина

    • 1) Еднократна урина (първа сутрешна проба):

    Събира се средна порция от първата урина за деня (20–50 ml)

    Използвайте сух, стерилен контейнер. Преди вземането се извършва щателен тоалет на външните полови органи

    Подходяща за ориентировъчни изследвания на пикочна киселина

    • 2) 24-часова урина:

    Събирането започва с изхвърляне на първата сутрешна урина

    Всяка следваща порция се събира в добре измит съд, съхраняван в хладилник (2–8°C)

    Събирането завършва с добавяне на първата урина от следващата сутрин

    Получената урина се разбърква добре и се измерва общото количество в милилитри

    Около 50 ml от добре смесената урина се предоставят в лаборатория

    Задължително се записва общият обем на събраната урина

    Спазването на тези указания е от съществено значение за точността на лабораторния резултат.

    Помага при диференциална диагноза и избор на подходящо лечение

    Изследванията могат да бъдат назначени рутинно или при наличие на симптоми като ставна болка, бъбречни проблеми или метаболитни отклонения. При съмнения за подагра или други усложнения, лекарят може да назначи и допълнителни тестове (например бъбречна функция, креатинин, УЗИ).

    Запази час за изследване

    Как да намалим нивата на пикочна киселина и да предотвратим криза?

    При отчетени повишени стойности на пикочна киселина или съмнение за криза, е задължителна своевременна консултация със специалист. Лекарят ще прецени необходимостта от медикаментозна терапия, ще даде насоки за подходяща диета и ще препоръча промени в начина на живот с цел дългосрочен контрол на състоянието.

    Основни препоръки за контрол на пикочната киселина:

    Ограничаване на пуриновите храни – Избягвайте черен дроб, бъбреци, мазни меса и морски дарове. Заменете ги с постно пилешко месо, растителни мазнини и леки протеинови източници.

    Пълно изключване на алкохола – Особено бира и твърд алкохол, тъй като потискат отделянето на пикочната киселина и стимулират нейното образуване.

    Намаляване на телесното тегло, ако е наднормено – Здравословното отслабване е важен фактор за профилактика на подагрозни пристъпи.

    Обилен прием на течности – Подпомага елиминирането на пикочната киселина чрез урината.

    Избягване на подсладени храни и напитки – Фруктозата и захарите увеличават риска от високи нива на пикочна киселина.

    Храни, богати на витамин C – Цитрусовите плодове спомагат за намаляване на възпалителните процеси.

    Кафе в умерени количества – Кофеинът подпомага отделянето на пикочна киселина и влияе върху разграждането на пурини.

    Ябълков оцет – Може да допринесе за временно понижаване на пикочната киселина, но ефектът му е краткотраен.

    Билки и чайове при висока пикочна киселина – Подходящи са чай от Демир Бозан и дафинов лист, които подкрепят отделителната система и имат леко диуретично действие.

    Медикаментозно лечение

    В случай на необходимост, специалист може да назначи:

    • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

    Colchicine – при остри подагрозни пристъпи

    Урикозурици – медикаменти, които повишават излъчването на пикочна киселина

    Урикоинхибитори – потискат производството на урати и се използват за дългосрочен контрол

    Редовното проследяване на стойностите на пикочната киселина, здравословното хранене и навременната лекарска намеса са ключът към успешното овладяване на състоянието и предотвратяването на бъдещи усложнения.

    Запази час за изследване