Профилактични прегледи и изследвания – защо са важни?

Профилактичният преглед е медицински преглед, който се извършва редовно и цели да предотврати появата на заболявания или да ги открие в ранен етап, когато лечението е по-ефективно. Той включва различни изследвания, като измерване на кръвно налягане, анализи, рентгенови и ултразвукови прегледи, както и консултации с лекари специалисти.

Обикновено се препоръчва да се направи пълноценен медицински преглед поне веднъж годишно или по-често, ако има специфични здравословни проблеми или рискови фактори.

За някои групи хора, като например жени сред възрастта на репродуктивните години, или хора с висок риск за определени заболявания, могат да се препоръчат специализирани изследвания или прегледи в определени интервали.

Запази час за изследване

Кои са необходимите профилактични изследвания за определена възраст?

Списъкът на препоръчаните профилактични изследвания може да се различава в зависимост от възрастта и пола на лицето, неговите медицински история и фактори на риск.

Общите прегледи включват изследвания като кръвни тестове, измерване на кръвното налягане, холестерол, секретиране на рентгенови изследвания и др.

Всеки мъж или жена над 18 години има право на следните изследвания при профилактичния преглед:

 • Изчисляване индекса на телесна маса, който показва дали имае проблеми с теглото.
 • Оценка на психичния статус.
 • Изследване остротата на зрението.
 • Измерване на артериалното налягане, което показва дали имате високо, ниско или нормално кръвно.
 • Електрокардиограма.
 • Изследване на урината с тест-ленти. В този случай се определят протеин – глюкоза – кетонни тела – уробилиноген/би лирубин – pH – кръвна захар.

Допълнителни изследвания:

 • от 30 до 45 години – пълна кръвна картина – веднъж на 5 години;
 • жени ≥ 30-годишна възраст – мануално изследване на млечни жлези – ежегодно:
 • жени на 30 години – изследване на онкопрофилактична цитонамазка;
 • мъже ≥ 40-годишна възраст и жени ≥ 50 години – триглицериди – изследване за общ холестерол и HDL-холестерол
 • от 46- до 65-годишна възраст – пълна кръвна картина – един път на 5 години;
 • мъже ≥ 50-годишна възраст – PSA – веднъж на 2 години;
 • жени от 50- до 69-годишна възраст включително – мамография на млечни жлези – веднъж на 2 години;
 • измерване на LDL-холестерол (за лица със сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), при които не се извършва оценка на СС риск по SCORE системата и не е изследван в рамките на диспансерното наблюдение) – веднъж на 5 години;
 • над 65-годишна възраст
 • ПКК – ежегодно за календарна година;
 • триглицериди – един път на 5 години; общ холестерол, HDL за лица без сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет,
 • ХБН – един път на 5 години.
 • Прави се оценка на сърдечно-съдовия (СС) риск по SCORE системата се извършва при профилактичен преглед на всички мъже ≥40 г. и ≤ 65 г. и жени ≥50 г. и ≤ 65 г., които нямат сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), диабет или ХБН.

Заяви изследване

  Какво представляват най-важните профилактични изследвания?

  • Пълна кръвна картина

  Пълната кръвна картина, или накратко ПКК, е най-често назначаваното изследване, тъй като то дава информация за цялостното здравословно състояние.

  Показателите, които може да се разгледат са между 8 и 30, но най-важните от тях са еритроцити (червени кръвни клетки), левкоцити (бели кръвни клетки), тромбоцити, хемоглобин и холестерол (HDL и LDL).

  • Тест за нивото на глюкоза

  При хората с наднормено тегло, скринингът на кръвната захар е изключително важно изследване, което показва рисковете от диабет.

  Високите нива на кръвна захар са предпоставка за увреждане на коронарните артерии, натрупване на плаки и развитие на сърдечно-съдови заболявания.

  • Общ Холестерол и Триглицериди

  Профилактичните изследвания на Холестерол и Триглицериди са важни, тъй като предоставят важна информация за сърдечно-съдовата система. В това изследване попадат стойностите на „лош“ LDL холестерол холестерол), „добър“ HDL холестерол и Триглицеридите (съставна част на LDL).

  Анализът на стойностите на тези показатели служи за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания. С това изследване могат да се открият болести като атеросклероза, коронарна болест, инсулт и други.

  • Чернодробни ензими

  Профилактичните изследвания на чернодробните ензими информират за здравето на черния дроб. За получаване на тези сведения се анализират ензимите АСАТ и АЛАТ.

  АСАТ е един от най-важните чернодробни ензими, които се тестват при съмнения за увреждане на черния дроб и при проследяване на лечение. АЛАТ също се анализира при симптоми за чернодробни проблеми.

  Изключително важни са за диагностициране на чернодробни заболявания като цироза, хепатит, жълтеница и други

  • Щитовидна жлеза

  Хормоните на щитовидната жлеза са ключови за всички системи в организма – нервна, храносмилателна, сърдечно-съдова.

  При съмнения за проблем се препоръчват изследвания за нива на хормони TSH, Т3 и Т4; тиреопероксидазни антитела (ТРО Аb), TSH рецепторни антитела (TRAb), както и да се направи ехографско изследване на жлезата.

  • Скрининг на бъбреци

  В бъбреците се образуват кристали, съставени от калциеви, уратни, фосфорни, магнезиеви и смесени соли. Те се изхвърлят от организма чрез урината, но понякога част от тях се утаяват в бъбрека и от тях се сформира камък или камъни. Едва когато започнат да се движат предизвикват бъбречна криза. Поради това, профилактичните прегледи при уролог на всеки 2 година са от голямо значение за превенцията на подобен проблем.

  Изследването на урина може да помогне за ранното откриване на медицински проблеми, инфекции, бъбречни заболявания и дори диабет. С анализа се получава оценка на бъбречната функция.

  • Електрокардиограма

  Електрокардиограма или ЕКГ е вид е изследване, което регистрира електрическата активност на миокардните влакна. Чрез него се наблюдава дали в сърдечния мускул има механични или биоелектрични нарушения.

  • Изследване на женско здраве

  Гинекологичният преглед установява морфологията и функционалната активност на ключовите органи от женската полова система

  Цитонамазка е изследване, което установява наличието на предракови клетки на шийката на матката, но освен тях може да се анализира и наличието на възпалителни промени, инфекциозни микроорганизми, както и да се определи общият хормонален статус.

  Мамографията е най-сигурният преглед за диагностициране на рак на гърдата и се препоръчва от специалисти да се провежда ежегодно за жени над 30 годишна възраст.

  • Изследване на мъжко здраве

  Преглед при кардиолог – мъжкият пол има 30% по-голям шанс за развитие на хипертония в сравнение с женския.

  Преглед при уролог – един от най-важните прегледи за профилактика на мъжкото здраве и се препоръчва да се прави веднъж в годината, особено след 45 годишна възраст, без значение дали са налице конкретни оплаквания и симптоми.

  Преглед на простатата – ракът на простатата е най-диагностицираният вид рак при мъжете. Основен кръвен тест, който се използва за установяване на правилната функция на жлезата е простатеният специфичен антиген PSA туморен маркер.

  Как да се подготвя за профилактични прегледи?

  Препоръчително е да се явите на празен стомах в уговорения час.

  Не бива да приемате храна 8-10 часа преди изследванията, понякога 12-14 часа за специфични кръвни изследвания. Пиенето на вода е разрешено, но сладкиши, прием на кофеин и тютюнопушене не са позволени. Трябва да преустановите приема на алкохол 24 часа преди прегледите и да консумирате лека храна на последната вечеря.

  За пациенти от женски пол мамографията се препоръчва между 3-10-и ден от менструалния цикъл. Преди мамография не се препоръчва използването на душ, гел за тяло или крем. В определени случаи ще бъдете инструктирани да спрете приема на лекарства.

  Какво да правя, ако профилактичното изследване покаже аномалии или проблеми?

  Ако профилактичното изследване покаже аномалии или проблеми, е важно да се консултирате с лекаря си за по-нататъшна оценка и лечение. Лекарят ще ви насочи към необходимите специалисти или процедури, които могат да бъдат необходими за управлението на здравословните проблеми.

  Редовните профилактични изследвания спасяват животи! Не отлагайте!

  Направете своите изследвания при нас в Laboratoria.bg., защото ние сме специализирана медицинска лаборатория и предоставяме висококачествени услуги!

  При нас се извършват богат спектър от медицински изследвания и анализи, които покриват всички аспекти на вашето здраве.

  В условия на комфорт и под грижите на висококвалифицирани специалисти ще получите точни резултати от прецизно взетите проби.

  Запази час за изследване