Какво е хормонален дисбаланс?

Хормонален дисбаланс е състояние, при което нивата на различните хормони в организма са извън нормалните граници или не се разпределят правилно. Това може да включва прекомерно високи нива на някои хормони, твърде ниски нива на други, или промени в чувствителността на тъканите към хормоните.

Хормоните са химикали, които служат като посредници за комуникацията между различните органи и тъкани в тялото. Те пренасят съобщения чрез кръвта до органите, кожата, мускулите и други тъкани, като указват на тялото какво да прави и кога да го прави. Хормоните са от съществено значение за регулирането на различни аспекти на нашето здраве и добро самочувствие.

Досега учените са идентифицирали над 50 различни хормона в човешкото тяло. Тези хормони играят ключова роля в редица процеси, включително растеж, метаболизъм, регулиране на настроението и репродуктивни функции. Неравновесието в техните нива може да има сериозни последици за здравето.

Запази час за изследване

Кои са възможните причини за хормонален дисбаланс?

Той може да бъде предизвикан от различни причини, включително:

 • Стрес

Продължителният стрес може да доведе до неравновесие в хормоналната система чрез увеличаване на нивата на стресовите хормони, като например кортизол.

 • Неправилно хранене

Несъответстващата диета, липсата на хранителни вещества или консумацията на прекалено много захари и преработени храни може да доведе до хормонален дисбаланс.

 • Недостатъчно сън

Недостатъчният или нарушеният сън може да наруши баланса на хормоните, като засегне нивата на мелатонин и други хормони, отговорни за регулирането на цикъла на съня.

 • Хронични болести

Различни хронични заболявания като диабет, болести на щитовидната жлеза, полицистични яйчници и други могат да причинят хормонални дисбаланси.

 • Генетични фактори

Някои хормонални дисбаланси могат да бъдат предизвикани от генетични фактори, които влияят на функционирането на хормоналната система.

 • Лекарства

Някои лекарства, като хормонални контрацептиви, стероиди и антидепресанти, могат да доведат до дисбаланс като страничен ефект.

 • Възрастов фактор

Стареенето може да бъде съпроводено от естествени промени в хормоналната система.

 • Екологични фактори

Наличие на токсини и химикали, като например тежките метали, пестицидите и химикалите от околната среда, може да повлияе на хормоналния баланс.

Тези са само някои от основните причини за хормонален дисбаланс, като често причината за този проблем е комбинация от фактори.

Заяви изследване

  Кои са основните хормони в женското тяло и каква е тяхната задача?

  • Естроген – произвежда се в яйчниците и има изключително важни задачи в тялото на жената; това е хормонът, който обновява клетките и се грижи за това кожата да е млада, а косата винаги с блясък;той е и причина за това жените лесно да пълнеят в зоната на корема и бедрата.

  Неговите високи нива в организма на жената могат да предизвикат миома на матката. Най-често недостиг на естроген се наблюдава при жените над 45-годишна възраст и такива, които са влезли в менопауза. Неговата липсва води до загуба на костна маса, съответно и до остеопороза и чести фрактури на костите.

  • Тестостерон – надбъбречните жлези образуват тестостерон, като при жените неговото количество е значително по-малко от това при мъжете; осигурява високо либидо на жената; да има по-здрави кости и да изгражда необходимата мускулна маса.

  Неговият недостиг води до ниско либидо, а при високи стойности се наблюдава силно изразена мускулатура, мазна и груба кожа и появата на акне.

  • Окситоцин – познат като “хормонът на любовта”; секретира се в хипофизната жлеза. Той е изключително важен за всяка една жена, тъй като именно той предизвиква маточните контракции по време и на раждане, след което помага за свиването на матката.

  Този хормон допринася за изграждането на връзката между майката и детето. Когато нивата му са занижени в тялото на жената, това води до раздразнителност, тревожност и отключване на депресии.

  • Тироксин – хормон на щитовидната жлеза, тъй като той се синтезира в нея; регулира нормалната обмяна на веществата, като играе ключова роля за поддържането на нормално тегло и протичането на мисловните процеси.

  Когато неговите нива са нормални, кожата е гладка, теглото на жената е в нормални стойност, наблюдава се перфектна концентрация и фокус. При недостиг на тироксин жената може значително да покачи своето тегло, както и се оплаква от умора, сънливост, слаба памет и липса на концентрация.

  При завишени стойности жените рязко отслабват, като тяхното тегло става поднормено и се изгубват естествените женски форми. Наблюдава се сърцебиене, проблеми със съня, трудно съсредоточаване и постоянна тревога.

  • Нореадреналин – синтезира се в надбъбречната жлеза, но се произвежда само в ситуации на висок стрес; помага за разширяване на съдовете, като кръвта нахлува в главата, помагайки ни да мислим и да се изправим срещу всяка стресова ситуация и успешно да разрешаваме различните трудности; участва в обмяната и превръщането на гликогена в глюкоза.
  • Инсулин – синтезира се в панкреаса, като разгражда въглехидратите и е единственият хормон, който може да понижи нивата на глюкоза в кръвта.

  Когато организмът, поради една или друга причина, има недостиг на инсулин и в тялото постъпват повече въглехидрати, отколкото хормонът може да разгради, то нивата на глюкоза са по-високи, а това от своя страна е пряко свързано с отключването на диабет.

  • Соматропин – наричан растежен хормон, се синтезира в хипофизата; влияе върху обмяната на веществата и се стреми да поддържа хормонален баланс в тялото на жената; стимулира белтъчния синтез, растеж на костите и спомага натрупването на мускулна маса.

  Недостигът на соматропин води до забавяне на растежа, а дори и до неговото спиране. За да се поддържат нормални нива, е важно да си набавяте достатъчно часове качествен сън, да почивате и да се храните балансирано.

  • Пролактин – секретира се в предния дял на хипофизата и има важни функции в тялото на жената; по време на бременността се развива млечната жлеза и спомага за образуването на кърма; заедно с пролактина, участие взимат и други хормони като естроген, прогестерон, инсулин и някои надбъбречни хормони.

  Характерното за прогестерона е, че неговите нива не са постоянни. Те се променят в различното време през деня, както и в различните периоди на жената. През деня нивата му са ниски, а вечер по-високи. Индикация за резки промени в нивата на пролактина са нарушенията в менструалния цикъл, безплодието, аменореята и други.

  • Прогестерон – произвежда се в три органа – в надбъбречната жлеза, след овулация се произвежда в жълтото тяло, а по време на бременност – в плацентата.

  Нивата на прогестерона могат да се променят в зависимост от периода, в който се намира жената. Така ден преди да настъпи овулацията неговите нива се повишават. Изследването му помага да се определи овулацията, да се установи дали има наличие на овариални тумори и кисти, както и за аборт. В някои случаи се изследва заедно с бета- ЧХГ, за да се провери дали има извънматочна бременност.

  Кои са най-важните мъжки хормони?

  • Тестостерон, LH и FSH – от съществено значение са за здравата мъжка репродуктивна система; включват регулиране на настроението, мускулната маса и енергията.

  Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, който допринася за добре познатите мъжки характеристики. Друг жизненоважен хормон, DHEA сулфат, е прекурсор, който тялото ви използва за производството на тестостерон.

  Други основни хормони при мъжете включват фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH) – произвеждат се от хипофизната жлеза на мозъка и стимулират тестисите да произвеждат тестостерон и сперма.

  Хормони като пролактин и естрадиол често се наричат ​​женски хормони – но в по-ниски нива те също са от решаващо значение за здравето на мъжете.

  • Естроген – произвежда се от тестостерон с помощта на ензим, известен като ароматаза. С напредването на възрастта нивата на тестостерона не само намаляват естествено, но и нивата на естроген се покачват едновременно. Загубата на тестостерон с възрастта се нарича от някои професионалисти андропауза – или мъжка менопауза.
  • Кортизол и кортизолов дисбаланс – произвежда се от надбъбречните жлези. Тези жлези могат да се натоварят от прекомерен стрес, нарушавайки правилното производство на адекватни количества кортизол. Този хормон помага на тялото ви да се справи със стреса.

  Когато е извън баланс, това може също да повлияе на производството на друг полов хормон, DHEA. И мъжете, и жените имат затруднения с фокусирането и се чувстват уморени, когато нивата на кортизол са твърде ниски.

  Кортизолът е отговорен за много важни функции в тялото като : контролиране нивата на кръвната захар; намаляване на възпалението; регулиране на метаболизма; подкрепа на когнитивните процеси; баланс на сол/вода в тялото; регулиране на кръвното налягане и др.

  Понякога ниските нива на кортизол причиняват рядко състояние, наречено първична надбъбречна недостатъчност, известно още като болест на Адисон.

  • Дисбаланс на щитовидната жлеза – тя може да не работи нормално поради заболяване, възпаление (тиреоидит) или прием на твърде много богата на йод храна.

  Свръхпроизводството на хормони на щитовидната жлеза води до развитие на хипертиреоидизъм. Щитовидната жлеза може поради определено заболяване да не успее да произведе достатъчно тиреоиден хормон. Това състояние се нарича хипотиреоидизъм. Нито една ситуация не е добра за тялото и двете състояния трябва да бъдат контролирани от квалифициран медицински специалист.

  Запази час за изследване

  Кои са най-често срещаните симптоми?

  Ако забележите повече от един от следните симптоми, може да имате проблеми в резултат на хормонален дисбаланс и е необходимо да се консултирате със специалист, за да знаете какво трябва да предприемете:

  • Проблеми със съня и умора;
  • Лоша памет и концентрация;
  • Раздразнителност, депресия или тревожност;
  • Промени в апетита и повишаване или загуба на тегло;
  • Ниско или непостоянно сексуално желание;
  • Подуване или задържане на вода;
  • Нередовна менструация и силно или продължително кървене;
  • Високо кръвно налягане и бърз сърдечен ритъм.

  Защо трябва да се възстанови хормоналният баланс?

  За да намерите отново баланса, трябва да откриете причината за настъпилия хормонален дисбаланс.

  Съветваме ви да посетите лекар и да направите необходимите лабораторни изследвания. При поставяне на конкретна диагноза – предприемете адекватно лечение.

  Следвайте съветите на специалистите и се опитайте да подобрите някои ключови неща:

  • набавяйте си достатъчно сън и то качествен;
  • спортувайте – йога, медитация, разходки и танци са чудесен начин за намаляване нивата на стрес;
  • хранете се балансирано – старайте се да се храните здравословно, за да си набавите всички необходими витамини и минерали;
  • избягвайте преработени храни с много захар, сол и оцветители;
  • намалете консумацията на кафе, енергийни напитки, цигари и алкохол.
  Запази час за изследване