Хормоните са биологично активни вещества, произвеждани от ендокринни жлези и се вливат директно в кръвната система. Те служат като химични послания, които регулират различни функции и процеси в организма. Хормоните участват в контролирането на разнообразни аспекти на физиологията, като метаболизъм, растеж, размножаване, имунната система и др.

Примери за хормони: инсулин, тестостерон, естроген, адреналин, тироксин и много други. Тези хормони играят важна роля в поддържането на баланса и здравето на организма и влияят на много аспекти на човешкия живот.

Кои са най-важните мъжки хормони?

Най-важните мъжки хормони са тестостеронът и дихидротестостеронът (DHT).

Тестостерон:

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон (андроген), който се произвежда главно в модифицираните клетки на мъжките полови жлези – тестисите.

Той регулира секрецията на сперматозоиди, развитието на мъжките полови органи и секундарния полов характер на мъжете, като растеж на косата на лицето и тялото, гласовите промени и мускулната маса.

Тестостеронът оказва влияние и върху общото здравословно състояние, като участва в регулацията на метаболизма, костния маслен обмен и настроението.

Дихидротестостерон (DHT):

DHT се образува от тестостерон чрез действието на ензима 5-алфа-редуктаза.

Той е отговорен за растежа на косата на скалпа, но също така може да бъде причина за косопад при някои мъже. DHT играе важна роля и в развитието на простатната жлеза и поддържането на сексуалната функция.

Двата хормона са от съществено значение за здравето и развитието на мъжете, но тяхната балансирана продукция и функция са важни за поддържането на оптимално здравословно състояние. Дисбалансът в тяхното ниво може да доведе до различни здравословни проблеми, като например хормонални нарушения, намалена сексуална функция и други проблеми.

Как се проявява хормонален дисбаланс при мъжете и какви фактори могат да допринесат за него?

Хормоналният дисбаланс при мъжете може да се прояви чрез различни симптоми и състояния. Ето някои от обичайните начини, по които той може да се прояви, както и фактори, които могат да допринесат за него:

Някои от симптомите на хормонален дисбаланс при мъжете са:

 • Намалено сексуално желание;
 • Еректилна дисфункция;
 • Умора и депресия;
 • Затлъстяване;
 • Намалена мускулна маса;
 • Остеопороза;
 • Увеличена мастна тъкан.

Един от определящите фактори, които могат да допринесат за хормонален дисбаланс при мъжете е възрастта. С течение на времето, нивата на тестостерон обикновено намаляват.

Заболяванията на хипофизата и хипоталамуса в тези части от мозъка могат да нарушат хормоналния баланс. Прекомерното или недостатъчното функциониране на щитовидната жлеза също може да повлияе неблагоприятно.

Проблемите с простатата могат да въздействат на нивата на DHT и тестостерон. Някои лекарства, като стероиди, определени антидепресанти и лекарства за лечение на рак, могат да се отразят на нивата на тестостерон и други хормони.

Фактори с негативно влияние са излишното тегло и затлъстяването, хроничният стрес и злоупотреба с анаболни стероиди. Употребата на анаболни стероиди без медицинско предписание може да доведе до сериозни хормонални проблеми.

Каква е ролята на хормоните при репродуктивните проблеми?

Хормоните играят ключова роля в регулацията на репродуктивната функция както при мъжете, така и при жените. Различни хормони контролират различни аспекти на репродуктивната система и могат да бъдат свързани с различни репродуктивни проблеми. Някои от най-важните хормони в регулацията на репродуктивната функция и техните връзки са:

 • Гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH): GnRH се произвежда от хипоталамуса и стимулира хипофизата да изделя гонадотропни хормони (LH и FSH). Нерегулираната секреция на GnRH може да доведе до нерегулирани цикли на овулация и месечния цикъл при жените.
 • Лютенизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH): Тези два хормона се произвеждат от хипофизата и играят важна роля в регулацията на сперматогенезата при мъжете и овулацията и фоликулогенезата при жените. Неравномерни нива на LH и FSH могат да бъдат свързани с проблеми в репродуктивната функция.
 • Тестостерон и естроген: Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, а естрогените са основни женски полови хормони. Балансът между тези два хормона е важен за здравето на репродуктивната система и нормалната сексуална функция както при мъжете, така и при жените.
 • Пролактин: Пролактинът се произвежда от хипофизата и играе роля в контрола на млекопроизводството при жените. Проблеми с нивата на пролактин могат да доведат до нерегулирани цикли и аменорея.
 • Щитовидните хормони (тироксин и трийодтиронин): Щитовидните хормони се произвеждат от щитовидната жлеза и имат влияние върху общия метаболизъм и регулацията на цикъла при жените. Проблеми с щитовидната жлеза могат да доведат до нерегулирани месечни цикли и затруднения при концепцията.

Репродуктивните проблеми могат да включват безплодие, нередовни цикли, еректилна дисфункция, преждевременна еякулация, полови инфекции и други. За да се постави диагноза и лечение на тези проблеми, е необходимо да се извършат подробни хормонални изследвания и да се консултира с медицински специалист, който може да предложи подходящото лечение.

Какво е нисък тестостерон или т.н. хипогонадизъм ?

Хипогонадизъмът е състояние, при което половите жлези (тестисите при мъжете и яйцеклетките при жените) не произвеждат достатъчно полови хормони, включително тестостерон и естроген. Този дисбаланс в хормоните може да се дължи на различни причини и може да бъде разделен на няколко основни видове:

Примарен хипогонадизъм: Примарният хипогонадизъм се характеризира с дефект в самите полови жлези (тестисите при мъжете и яйцеклетките при жените). Това може да бъде поради генетични аномалии, вродени малформации на половите жлези, травма или химични повреждания, инфекции, излагане на лъчиране и други фактори.

Вторичен хипогонадизъм: Вторичният хипогонадизъм се дължи на проблеми в хипофизата или хипоталамуса, които контролират функцията на половите жлези. Примери на такива проблеми включват нарушения в секрецията на гонадотропин-освобождаващите хормони (GnRH), хипофизните хормони (LH и FSH) или други фактори, които регулират функцията на половите жлези.

Микстен хипогонадизъм: Микстният хипогонадизъм представлява комбинация от примарен и вторичен хипогонадизъм, където има проблеми както в половите жлези, така и в контролиращите хормони.

Лечението на хипогонадизма обикновено включва хормонални терапии, които имат за цел да възстановят нормалните нива на половите хормони. Пациентите с този синдром трябва да се консултират с лекар, който ще определи причината и ще предпише подходящо лечение.

Как се осъществява циркулацията на тестостерона в кръвта?

Най- общо тя се осъществява под три основни форми:

 1. Свободен тестостерон: Това е малка част от общия тестостерон в кръвта, която не е свързана с протеини. Свободният тестостерон представлява активната форма на хормона, която може да се свърже с рецепторите на тъканите и да оказва влияние върху организма.
 2. Тестостерон, свързан с протеините: Повечето тестостерон в кръвта се свързва с два основни протеина: албумин и глобулин, свързан с половите хормони (SHBG). Тази свързана форма на тестостерон съществува в кръвта, но не може да се използва от тъканите докато не се отдели от протеините.
 3. Дихидротестостерон (DHT): DHT е метаболит на тестостерон, който се образува в тъканите, като например в простатната жлеза и в кожата. Той е по-активен от тестостерона и играе важна роля в контрола на растежа на косата и влиянието върху простатата.

Общият тестостерон, който се измерва чрез стандартните кръвни изследвания, включва и свободния тестостерон, и този, свързан с протеините. Обаче, някога лекарите използват специфични изследвания, за да измерят нивата на свободния или биологично активен тестостерон, когато има съмнения за хормонален дисбаланс.

Тези различни форми на тестостерон са важни, защото имат различни функции и влияния върху организма. Нивата на тестостерон и балансът между тях играят важна роля в регулацията на мъжкия организъм и здравето.

Кога се прави изследване на хормони при мъжете?

Изследването на нивата на тестостерон се извършва с цел диагностика и оценка на хормоналния статус при мъжете. Ето някои от основните показания, при които лекарят може да нареди изследване на тестостерон:

 • Симптоми на нисък тестостерон

Изследването се използва, когато пациентът има симптоми на ниски нива на тестостерон, включително намалено сексуално желание, еректилна дисфункция, умора, депресия, загуба на мускулна маса и сила, изтъняване на костите и други.

 • Простатни заболявания

Изследването на тестостерон се използва за оценка на тестостероновите нива преди и по време на лечение на простатни заболявания, като например рак на простатата.

 • Косопад

Понякога ниските нива на тестостерон са свързани с косопад на скалпа и други промени в растежа на косата.

 • Остеопороза

Изследването на тестостерон може да се използва за оценка на риска от остеопороза и крехки кости при мъжете.

 • Набиране на мускулна маса

В някои случаи лекарят може да нареди изследване на тестостерон, за да оцени нивата на хормона при спортуващи лица, които искат да увеличат мускулната си маса.

 • След следоперативно или следтерапевтично наблюдение

Изследването на тестостерон може да се използва за оценка на ефективността на терапията след лечение на хипогонадизъм или други хормонални проблеми.

 • Контролни изследвания

В някои случаи, изследването на тестостерон се нарежда като част от редовния медицински преглед, за да се следи хормоналния статус на пациента.

Повечето пациенти ще бъдат насочени към изследване на тестостерон от лекар след консултация и оценка на симптомите и медицинската история.

Има ли подготовка за изследването?

Подготовката за изследването на нивата на тестостерон включва редица стъпки и насоки, които трябва да следвате, за да получите точни резултати. Тук са някои общи насоки:

Като начало – консултирайте се с лекар! Той ще ви посочи какъв вид изследвания се изискват и ще ви предостави подробни инструкции за подготовка.

Инструкциите могат да включват информация за времетраене на гладуване, спиране на приема на определени лекарства и подобни.

Някои изследвания на нивата на тестостерон изискват гладуване преди вземането на кръвна проба. Обикновено това означава да не консумирате храна за определен период от време (например, нощта преди изследването).

Спиране на лекарства – Ако приемате лекарства, които могат да повлияят на нивата на тестостерон, лекарят ви може да ви посъветва да спрете да ги приемате преди изследването.

Подходящо време за вземане на пробата – нивата на тестостерон имат дневен цикъл, като са по-високи сутрин. Често лекарят ще ви насочи да вземете кръвната проба сутрин, когато тестостеронът е на най-високото си ниво.

Отказ от алкохол и никотин – преди изследването може да ви бъде препоръчано да избягвате консумацията на алкохол и тютюнопушенето за определен период от време, тъй като те могат да влияят на резултатите.

Винаги е добре да се консултирате с медицински специалист или лабораторен техник, ако имате някакви въпроси относно процедурата за изследване на тестостерон. Те могат да ви предоставят подробни насоки и да осигурят, че ще получите точни и надеждни резултати.

Какво включва пълният хормонален профил на мъжете?

Хормоналният профил на мъжете включва различни хормони, които регулират множество аспекти на тяхното здраве и функциониране. Ето някои от най-важните хормони в мъжкия хормонален профил:

 1. Тестостерон: играе ключова роля в развитието на мъжкия полов признак, като растеж на брадата и мускулна маса, сексуална функция и либидо. Тестостеронът се произвежда главно в тестисите.
 2. Дихидротестостерон (DHT): DHT е метаболит на тестостерон и е по-активен във влиянието върху растежа на косата, простатата и други мъжки физични характеристики.
 3. Лютенизиращ хормон (LH): LH се произвежда от хипофизата и стимулира тестисите да произвеждат тестостерон. Увеличени нива на LH обикновено са индикатор за хипогонадизъм.
 4. Фоликулостимулиращ хормон (FSH): FSH също се произвежда от хипофизата и участва в регулирането на сперматогенезата и функцията на семената туберкула.
 5. Пролактин: Пролактинът се произвежда от хипофизата и играе роля в регулацията на млекопроизводството при жените. Въпреки това и мъжете имат малки количества пролактин.
 6. Кортизол: Кортизолът е стресов хормон, който се произвежда от надпочечниците и участва в регулирането на метаболизма и отговора на организма на стрес.
 7. Щитовидните хормони: Щитовидните хормони (тироксин и трийодтиронин) се произвеждат от щитовидната жлеза и регулират общия метаболизъм и функциите на организма.
 8. Инсулин: Инсулинът се произвежда от панкреаса и регулира нивата на глюкоза в кръвта. Той е важен за контрола на кръвната захар.

Каква е интерпретацията на резултатите?

Интерпретацията на резултатите от хормонални изследвания зависи от конкретните хормони, които са анализирани и целта на изследването.

 1. Нормални референтни стойности: Резултатите от хормоналните изследвания често се сравняват с нормални референтни стойности, които се определят от лабораторията. Тези стойности могат да варират в зависимост от възрастта, пола и лабораторията, която извършва анализите.
 2. Високи или ниски нива: Ако резултатите показват, че нивата на даден хормон са извън нормалния обхват, това може да указва проблем с функцията на органа или жлезата, която произвежда този хормон. Например, високи нива на тестостерон могат да бъдат свързани с хипертестостеронизъм, докато ниски нива на тестостерон могат да са свързани с хипотестостеронизъм.
 3. Съотношения между хормоните: Няколко хормони могат да бъдат анализирани едновременно, и интерпретацията на резултатите може да включва съотношения между тях. Например, съотношението между LH и FSH може да се използва за диагностициране на хипогонадизъм.
 4. Симптоми и клиничен контекст: Важно е да се вземе предвид клиничният контекст и симптомите на пациента. Нивата на хормоните трябва да се интерпретират в съчетание със съобщените симптоми и медицинска история.
 5. Не единствено числени резултати: Интерпретацията на резултатите трябва да бъде извършена от квалифициран медицински специалист, който има пълен обзор на вашето здравно състояние и всички други изследвания. Не бива да се правят диагнози или лечебни решения само на основата на числени резултати от хормонални изследвания.

Важно е да се обърнете към лекаря / ендокринолог, който може да ви помогне с интерпретацията на резултатите и да ви предостави подходящо лечение, ако е необходимо.

Лечението на хормонален дисбаланс обикновено включва медикаменти и други мерки, които се насочват към възстановяване на нормалните хормонални нива и поддържане на оптималното здравословно състояние.

Какво може да се направи за балансиране на различните мъжки хормони?

Балансирането на различните видове мъжки хормони, като тестостерон и дихидротестостерон (DHT), може да бъде важно за поддържането на оптималното мъжко здраве. Важно е да се подчертае, че самолечението или експериментирането с хормонални терапии може да бъде рисковано и трябва да се извършва под наблюдение на медицински специалист. Ето някои общи начини за балансиране на мъжките хормони:

 • Консултирайте се с лекари – Те могат да ви предоставят индивидуално съвети и да извършат подходящи изследвания за да определят текущото ви състояние и хормонални нива.
 • Промяна в начина на живот – Редовната физическа активност, здравословното хранене и подходящият сън могат да подпомогнат здравите хормонални нива.
 • Управление на стреса – Хроничният стрес може да повлияе на нивата на кортизол и да доведе до хормонален дисбаланс. Така че методи за управление на стреса, като медитация, йога и релаксация, могат да бъдат полезни.
 • Здравословно хранене – Правилното хранене може да подпомогне здравето на половите жлези и нивата на тестостерон. Включването на зеленчуци, плодове, магданоз, яйца, риба и други хранителни продукти в диетата ви може да бъде полезно.
 • Избягване на анаболни стероиди – Злоупотребата с анаболни стероиди може да доведе до сериозни хормонални проблеми и трябва да бъде избягвана.

Балансирането на мъжките хормони изисква индивидуален подход и медицинска оценка!

ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ